Rekreativni boks

žena na boksu
Žena na boksu, Foto: Dash/Shutterstock

Sjedite za računalom i surfate internetom, vjerojatno je kraj vas kava ili sok, ili možda i nešto za grickanje ili doručak. Čitate savjete o ljepoti i uživate. Danas ćemo vam ponuditi nešto sasvim drugačije i uzbudljivo. Što vam prvo padne na pamet kada pomislite na boks? Možda pomislite da je to nasilan sport koji vam se nimalo ne sviđa ili su vam misli već odlutale na boksače. Boks je sve samo ne nasilan sport.

To je sport u kojem postoje stroga pravila što se smije, a što ne smije učiniti protivniku. No to nam i nije toliko bitno jer vas želimo upoznati sa jednim od najboljih mogućih načina da se održite u formi ili vratite u formu. Ljeto nije tako daleko iako nas temperature tvrdoglave zime uporno pokušavaju uvjeriti u suprotno.

U hrvatskoj postoji mnogo dvorana i centara koji nude programe rekreativnog boksa, pa ćete ih zasigurno pronaći i u svom gradu. Radi se o programu treninga koji su dizajnirani kako bi vaše tijelo doveli u najbolju formu života i usto vas i naučili ponešto o vlastitim granicama. Programi se sastoje od istezanja, zagrijavanja, vježbi snage i učenja pravilne tehnike borbe.

Nedajte se obeshrabriti ako ćete se nakon prvih nekoliko treninga srušiti u krevet sa upalom mišića. Nemojte odustati. To samo znači da se vaše tijelo budi i da mišići dolaze k sebi iz zimskog sna. Ako ne preskačete treninge, za otprilike tri tjedna počet ćete primjećivati rast izdržljivosti.

Nakon mjesec i pol uvidjet ćete da vaše tijelo sada može izvesti stvari koje prije nije moglo. Nakon dva do tri mjeseca, ovisno  intenzitetu treninga primjetit ćete doista vidljive rezultate. Mišići su čvrsti i gipki, imate nevjerojatno puno energije i fokusa.

Za ovakvu rekreaciju nisu potrebni veliki troškovi. Treba vam samo trenirka, udobna majca i gumica za kosu. Ako i nemate rukavice, zasigurno ćete moći posuditi od teretane ili ih nabaviti povoljnije preko kluba. Nude se u raznim cjenovnim razredima, no vama, kao početniku, biti će dovoljne rukavice srednje kvalitete. Kasnije zaljubite li se u ovaj sport i odlučite li nastaviti, što je vrlo vjerovatno, možete uložiti u neki skuplji primjerak.

Nemojte dopustiti zimi i sjedilačkom načinu života da vas pobijede i omotaju u masne naslage. U zdravom tijelu zdrav duh doista bi mogao biti moto ovoga sporta koji vas uči poštivati protivnika. Nije cilj samo udariti što jače, već nadmudriti drugu osobu i predvidjeti njegov/njen sljedeći potez.

Ako vam se sviđa što ste čuli, informirajte se i počnite još danas. Ovo je jedna od onih ideja koju prvo sasvim odbacite, zatim se s njom poigravate, potom odlučite pokušati, tada pokušate i zaljubite se ne vjerujući da ste čekali ovako dugo da napravite nešto tako dobro za sebe. Želimo vam uspjeh i savršenu ljetnu liniju uz puno zabave i novih iskustava.

Autor: L.K. Foto: Dash/Shutterstock