Prirodni zaštitni faktor

žena se sunča

U razno raznim dućanima se mogu pronaći komercijalni proizvodi za sunčanje koji su štetni za zdravlje, a izvrsna zamjena za njih su bezopasna i prirodna alternativa koja dolazi u obliku minerala i ulja.

Prirodna zaštita je jednako učinkovita kao i komercijalni proizvodi, ali u sebi ne sadrži toksične sastojke. Prirodna sredstva za sunčanje se najviše preporučuju osobama s osjetljivom kožom, djeci i osobama koje su sklone alergijama.

Maslace i biljna ulja je najbolje kombinirati s prirodnim mineralima zato što minerali filtritaju UVA zračenja koja djeluju na pigmentaciju i uzrokuju starenje, dok ulja štite od UVB zraka.

Ulje sjemenki maline

Ulje sjemenki maline imaju najviši zaštitni faktor, a može se koristiti kao dodatak mješavinama ili samostalno. Bogato je jakim protuupalnim svojstvima zbog čega je vrlo pogodno za kožu koja je sklona osipu, lezijama, iritacijama i ekcemima.

Ulje lješnjaka

Ulje lješnjaka je cijenjena zaštita od sunca jer štiti i od UVB i od UVA zraka, a sprečava štetan utjecaj vanjskih čimbenika i fotostarenje te se brzo upija. Ulje lješnjaka je pogodno za suhu i mješovitu kožu te se može koristiti u mješavinama ili samostalno.

Ulje sjemenki mrkve

Ulje sjemenki mrkve koži daje elastičnost te poboljšava opće starenje kože, a istovremeno djeluje protiv kožnih problema poput psorijaze, mjehurića, ekcema i čireva, a sprečava i staračke mrlje i bore.

Ulje pšeničnih klica

Ulje pšeničnih klica je najbolji prirodni izvor vitamina E zbog čega je izvanredno za kožu. Odlično je za njegu suhe kože te se preporuča za prevenciju znakova starenja, liječenja iritacija i dubinsku regeneraciju. Koristi se u mješavinama ili čisto, a ne smiju ga jedino koristiti osobe koje su alergične na pšenicu.

Sojino ulje

Sojino ulje sprečava bore, ujednačava i proljepšava ten, a brzo se upija te je bogato vitaminom E. Odlično je i kao prirodno sredstvo protiv komaraca.

Ulja s manjim zaštitnim faktorom su ulje jojobe, karite maslac, maslinovo ulje, ricinusovo ulje, ulje makadamije, sezamovo ulje, ulje kokosa, ulje avokada i ulje badema.

Cinkov oksid

Cinkov oksid je prirodni mineral koji je učinkovita zaštita od UVA zračenja, a u kombinaciji s uljima može osigurati zaštitu od cijelog spektra sunčevih zraka. Koristi se i za njegu dječje kože i u umirujućim losionima, a posjeduje antigljivična i antiseptička svojstva zbog kojih je dobar i kao konzervans u prirodnim preparatima koji su namijenjeni njezi kože.

Autor: A.Z., Foto: Andrey Bayda/Shutterstock