Lijepe i glatke noge

briga o nogama

Vjerojatno ne postoji žena koja ne bi željela duge i glatke noge poput Barbike. Brinite se o nogama, bez obzira na to kojeg oblika bile. Briga o nogama zapravo je briga o tijelu.

S godinama tonus mišića nogu, njihov oblik i koža počinju propadati, baš kao i na drugom dijelovima tijela. No moguće je optimizirati zdravlje vanjskih dijelova tijela, baš kao što je moguće unutarnje tjelesne sustave održati zdravima.

Počnite sa zdravom prehranom i potrudite se redovito vježbati. Iako su zdrava prehrana i redovito vježbanje prvi korak na putu do zdravih nogu, imajte na umu da morate izbjegavati ili smanjiti na najmanju mjeru probleme zbog kojih vaše noge izgledaju neprivlačno. To mogu biti celulit i proširene vene.

Kardiovaskularne vježbe žustro hodanje, vožnja bicikla i džogiranje) blago će ubrzati rad srca. Kombinirajte ih s vježbama za mišiće (vježbe za učvršćivanje tonusa i dizanja utega). Tako će noge zadržati svoj oblik. Vježbajte sve grupe mišića u nogama.

Vježbajte mišiće stražnjice dizanjem nogu (oslonite se na dlanove i stopala te dižite jednu po jednu nogu). Tako će vam noge izgledati dulje. Vježbajte četveroglave bedrene mišiće (prednje mišiće bedara), mišiće stražnjeg dijela bedara, listove i Ahilovu tetivu (u gležnju).

Čučnjevima te dizanjem na prste i spuštanjem lijepo ćete vježbati sve mišiće nogu. Prije i poslije vježbanja istegnite sve te skupine mišića kako bi vam noge izgledale dulje.

Celulit će nastati ako vam je dotok krvi do vezivnih tkiva slab, ona će nateknuti i rastegnuti se pa će se masti provući kroz njih i nastat će celulit. Slab protok limfe, toksini u tijelu, nasljedni faktori, hormonska neravnoteža, nedostatak sna, pušenje, stres i pretjerana izloženost suncu također mogu pogodovati nastanku celulita.

Vježbanje je najbolji način premještanja celulita jer pospješuje cirkulaciju krvi i limfe, pojačava znojenje kojim izlučujemo otpadne tvari te stvara tanak potkožni sloj masti. Aerobne vježbe koje ubrzavaju rad srca najbolje je kombinirati s blagim vježbama za učvršćivanje tonusa.

Četkajte tijelo protiv celulita. Četkanje bi trebalo trajati od 3 do 7 minuta, a pokreti moraju biti usmjereni prema srcu.

1. Čvrstim ritmičnim pokretima četkajte stopalo desne noge. Zatim četkajte gornji dio stopala i krećite prema gležnju. Pređite na donji dio noge i potpuno ga očetkajte, a zatim od koljena četkajte prema vrhovima bedara. Četkajte stražnjicu do struka. Isto ponovite s lijevom nogom.

2. Četkajte vrh stražnjice i krenite prema gore. Četkajte vrh stražnjice i krenite prema gore. četkajte cijela leđa, do ramena. Četkajte desnu ruku. Posebnu pozornost obratite na područje oko pazuha. Završite nježnim četkanjem grla i vrata.

Autor: S.G., Foto: Africa Studio/Shutterstock