Vitamin E, tokoferol

Avokado, Vitamin E, Foto: erkanupan/Shutterstock

Vitamin E obuhvaća skupinu vitamina koje još nazivamo tokoferolima. Najvažnije funkcije ovog vitamina su održavanje normalnog rada imunološkog, endokrinog i spolnog sustava. Poznat je i kao dobar antioksidans, a sprječava i slobodne radikale da oštećuju stanice i tkiva.

Srce i krvne žile, također su zaštićene konzumacijom vitamina E. Dokazano je kako ljudi koji ga konzumiraju imaju malu mogućnost oboljenja od bolesti srca ili ateroskleroze. Vitamin E razgrađuje kolesterol koji se nakuplja u krvnim žilama i tako umanjuje postotak nastanka ovih bolesti. Pored srca, vitamin E dobro utječe na rad i zaštitu mozga te smanjuje mogućnost moždanog udara.

Zbog razgradnje kolesterola i blokiranja slobodnih radikala, vitamin E može pomoći u sprječavanju nastanka i širenja raka. Bitno je napomenuti kako vitamin E može samo trenutno poboljšati stanje, a potpuno izlječenje nije zabilježeno.

Hranite li se pravilno, vitamin E nije potrebno uzimati kao dodatni nadomjestak hrani. Nalazi se u orašastom voću, tamnozelenom lisnatom području, iznutricama, plodovima mora, jajima i avokadu.

Nedostatak vitamina E je rijedak, ali se može pojaviti u osoba koje su duži vremenski period iscrpljene ili izgladnjele, a rijeđe i u novorođenčadi. Dodatne konzumacije vitamina E ne smatraju se toksičnima, osim ako se ne uzima jako velika količina.

Autor: M.T., Foto: erkanupan/Shutterstock