Male tajne brijanja bikini zone

brijanje

Unatoč tome što danas postoje brojne metode uklanjanja dlačica, depilacija britvicom je još uvijek najpopularniji način. Pravilno brijanje intimnih dijelova tijela bez porezotina, iritacija kože i uraslih dlačica može biti pravi izazov, iako je naizgled riječ o jednostavnoj tehnici koju svi mogu savladati.

Kada govorimo o održavanju intimnog područja, ukusi su različiti. Međutim, odluke o izgledu i održavanju intimnih dijelova tijela u velikoj mjeri znaju ovisiti o raznim savjetima i pričama koje često nisu točne. Jedna od najčešćih zabluda kada je u pitanju brijanje bikini zone glasi da stidne dlačice štite od spolno prenosivih bolesti. Ne samo da ovo nije točno, nego je istina sasvim drugačija. Neki ginekolozi smatraju da je trend uklanjanja dlačica s intimnog područja dobar jer stidne dlačice zadržavaju određenu količinu vlage i stvaraju povoljne uvjete za razmnožavanje i zadržavanje mikroorganizama, a neki od njih mogu biti uzročnici spolno prenosivih bolesti.

Još jedna od zabluda ili mitova vezanih uz brijanje intimnih dijelova tijela je ta da osobe koje imaju osjetljivu kožu na tom području ne smiju koristiti britvicu. Za razliku od prethodnog mita, ovaj je jednim malim dijelom točan, barem kada je pristup u pitanju. Naime, intimno područje je samo po sebi dio tijela na kojem je koža tanka i osjetljiva pa ju bilo kakva grubost može iziritirati. Osobe koje imaju jako osjetljivu kožu mogu se depilirati britvicom, ali se trebaju maksimalno pripremiti i držati se sljedećih pravila.

Savjeti za brijanje intimnih dijelova tijela kod žena

Intimna zona je jedan od najosjetljivijih dijelova našeg tijela, zato bi brijanje trebalo biti što nježnije – sporo i bez naglih poteza. Koža na ovom dijelu tijela na brijanje često zna reagirati iritacijama u vidu crvenila, prištića i upale, a kako ne bi došlo do toga, slijedite ove upute.

Skratite stidne dlačice

Ako neko vrijeme niste uklanjali dlačice s intimnog područja ili se brijete po prvi put, vaše stidne dlačice vjerojatno nisu optimalne duljine. Dlačice koje su preduge onemogućavaju da brijanje bude glatko, a osim toga, vrlo se brzo nakupe na britvici pa ih treba često uklanjati – što brijanje pretvara u nešto kompliciraniji postupak. Kako bi brijanje prošlo što ugodnije i brže, skratite stidne dlačice trimerom ili škaricama na što kraću duljinu. Tako se dlačice neće često nakupljati na britvici, a i sam postupak brijanja će biti ugodniji.

Koristite odgovarajuću britvicu

Za brijanje bez iritacija kože i uraslih dlačica potrebno je nabaviti kvalitetnu britvicu. Uvijek birajte brijač s tri ili više oštrica jer ćete tako smanjiti mogućnost nastanka prištića i drugih iritacija kože. Što je više žileta na britvici, pritisak na kožu je slabiji pa je u skladu s tim i mogućnost od nastanka iritacija i posjekotina manja. Za brijanje intimnih dijelova također je dobro koristiti brijače s fleksibilnom glavom. S njima ćete puno lakše doći do teže dostupnih mjesta.

Pripremite kožu

Brijanje je najbolje obaviti nakon tuširanja, a idealno bi bilo da pod tušem ostanete barem 10 minuta. Ili još bolje, pripremite si opuštajuću kupku i ostanite u kadi što duže kako topla voda omekšala kožu i učinila dlačice podatnijima. Brijanje će nakon namakanja u toploj vodi proći puno lakše i bez crvenila.

Koristite gel ili pjenu za brijanje

Imajte na umu da za vrijeme korištenja britvice osim stidnih dlačica uklanjate i površinski dio kože, zato je važno koristiti dobar gel ili pjenu za brijanje. Naime, gel ili pjena će maksimalno smanjiti trenje između kože i žileta, a to je ustvari glavni uzrok upale i crvenila na intimnom području. Birajte proizvode sa što manje štetnih sastojaka, a najbolji su oni s ekstraktom kamilice te kokosovim ili shea maslacem.

Pazite na smjer brijanja

Kako biste spriječili nastanak upale, iritacija kože i prištića, stidne dlačice brijte u smjeru rasta. Brijanje u suprotnom smjeru od rasta dlaka u većini slučajeva uzrokuje pojavu upaljenih crvenih kvržica. Kvalitetnije britvice s više oštrica trebale bi ukloniti većinu dlačica iz prvog pokušaja. Brijanje u smjeru rasta dlačica možda neće rezultirati savršeno glatkom kožom, ali osjetljivo intimno područje će se u ovom slučaju moći postupno priviknuti na brijanje. Nakon nekoliko brijanja trebali biste primijetiti da vaša koža ne reagira upalama i iritacijama, kao što je to slučaj kod brijanja suprotno od smjera rasta dlačica.

Savjeti za brijanje intimnih dijelova kod muškaraca

Nisu samo žene te koje vole imati uredno intimno područje. Veliki broj muškaraca se iz različitih razloga također odlučuje na brijanje intimnih dijelova tijela – neki zbog higijene, a neki kako bi ostavili bolji utisak kod svojih partnerica. Oštar predmet u blizini genitalija može djelovati zastrašujuće, ali brijanje intimnih dijelova i za muškarce može biti lak zadatak ako se slijede određena pravila.

Prije nego krenete s brijanjem, trebali biste skratiti stidne dlačice. Za skraćivanje je najbolje koristiti trimer. Škarama biste se mogli ozlijediti, a ista stvar je i s električnim brijačima – koža na testisima je izuzetno tanka i osjetljiva i sigurni smo da ne želite saznati kakav je to osjećaj kada ju uhvati električni brijač.

Pobrinite se da je kupaonica slobodna barem sljedećih pola sata jer brijanje želite odraditi polagano i bez žurbe. Istuširajte se toplom vodom i zauzmite položaj koji vam najbolje odgovara. Ako doma imate kadu, idealno bi bilo da pripremite plitku toplu kupku.

Prije neko krenete s brijanjem nanesite pjenu ili gel za brijanje namijenjen osjetljivoj koži. Bilo bi dobro izbjegavati proizvode s jakim mirisima ili one na bazi mentola jer će oni dodatno iziritirati područje. Osnovno pravilo kod brijanja genitalnog područja je da dio kože koji brijete uvijek bude zategnut, inače su šanse za posjekotine veće. Ovo posebno vrijedi za brijanje testisa, jer je ih je u suprotnom jako teško obrijati. Testise treba brijati iznimno pažljivo, i to tako da se brijač povlači od središnjeg prednjeg dijela prema stranama.

Nakon brijanja temeljito isperite kožu koristeći blagi sapun ili gel za tuširanje i posušite je tapkanjem. Nemojte previše trljati područje ručnikom jer biste mogli pojačati iritaciju.

Njega kože nakon brijanja

Nakon brijanja kožu dobro isperite i posušite je mekanim ručnikom. Ako ste inače skloniji upalama i iritacijama, na depilirano područje možete staviti hladan oblog koji ćete držati nekoliko minuta. Zahvaljujući hladnim oblozima pore će se “zatvoriti” i koža će u tom slučaju biti manje podložna upali. Nakon obloga umasirajte manju količinu eteričnog ulja čajevca. Ovo ulje ima protuupalno svojstvo i umirit će kožu. U istu svrhu možete koristiti i dječji puder.

Koži nakon brijanja treba osigurati dovoljno vlage pa se zato preporučuje i nanošenje blagih krema ili losiona za njegu poslije brijanja. Idealno bi bilo koristiti proizvode koji sadrže aloe veru, ulje badema, jojobe ili vitamin E. Korištenje krema i gelova koji sadrže alkohol ili druge nadražujuće sastojke treba izbjegavati jer mogu izazvati svrbež i blažu bol.

Najčešće greške kod brijanja intimnih dijelova tijela

Već smo spomenuli da je brijanje u pogrešnom smjeru najčešća greška koju činimo prilikom uklanjanja dlačica, a druga najčešća je brijanje dok je koža još uvijek nadražena. Ako je koža nadražena, crvena i pojavili su se prištići, trebali biste izbjegavati brijanje intimnog područja sve dok se simptomi upale i iritacije ne povuku.

Vrijeme brijanja je također važno. Ako brijemo intimne dijelove tijekom jutra, već nadražena koža bit će izložena dodatnim stresnim situacijama koje uzrokuju uska odjeća i kretanje. Zbog toga je brijanje bolje obaviti u večernjim satima, jer će koža u tom slučaju imati više vremena za oporavak, s obzirom na to da se tada manje krećemo i znojimo.

Ono što nikako ne biste trebali raditi je dijeliti svoje britvice i ručnike jer to nije higijenski i veća je vjerojatnost da ćete završiti s upalom kože.

Ono zbog čega biste također mogli završiti s upalom i iritacijom je suho brijanje. Ponekad u žurbi depilaciju znamo ostaviti za zadnji tren pa onda to obavljamo na suhoj i nepripremljenoj koži, što je ogromna greška. Kao što smo već spomenuli, kožu je prije brijanja idealno natapati neko vrijeme u vodi, a bilo bi dobro napraviti i piling.

Žene su nakon brijanja sklone odmah uskočiti u čipkasto seksi rublje, ali ono je najčešće izrađeno od materijala koji će dodatno nadražiti kožu i uzrokovati pojavu uraslih dlaka i ranica. Radije nosite pamučno donje rublje koje je prozračno, ugodno za nošenje, upija znoj i ne iritira dodatno kožu.

Dodatne metode za uklanjanje dlačica s intimnog područja

Brijanje je svakako najjednostavniji i najbrži način uklanjanja dlačica s bilo kojeg dijela tijela, ali ne i najdugotrajniji. Nešto trajnije rezultate dobit ćete ako se odlučite za depilaciju intimne zone voskom, depilacijskim trakama ili epilatorom. Osobe koje bi trebale izbjegavati depilaciju voskom u kućnoj radinosti su dijabetičari, osobe sa slabim imunitetom i one koje imaju kožnih problema poput psorijaze ili ekcema.

Zanima vas kako imati glatke noge? Pogledajte video!

Autor: A.V., Foto: Lana K/Shutterstock