Prirodni antidepresivi

djevojka-u-polju-lavande

Svi ponekad zapadnemo u stanje depresije. Iako ona može biti i teška bolest, koja se onda mora liječiti odgovarajućim terapijama, ne bole svi od kliničke depresije, nekada je to samo loše stanje uzrokovano okolinom, životnom situacijom ili hormonalnim promjenama. Ali, iako depresija koju osjećamo nije nužno teška, ne znači da ne smijemo nešto učiniti da je ublažimo. Ponekad nemamo ni vremena ni mogućnosti osjećati se loše, a ipak se tako osjećamo, stoga je dobro što možemo posegnuti za malom pomoći koju nam nudi priroda.

Prirodni antidepresivi nemaju tako jako i brzo djelovanje kao farmaceutski. Ipak, ako se kronično osjećate loše, počnite ih uzimati i s vremenom ćete itekako osjetiti poboljšanje. Ako vaša depresija nije teška, ovi pripravci pomoći će vam da izađete na kraj s njom.

Gospina trava

Gospina trava ili kantarion, jedan je od najjačih prirodnih antidepresiva, učinkovit za borbu protiv blage i umjerene depresije. Djeluje tako što pojačava izlučivanje serotonina i noradrenalina u mozgu i time otklanja osjećaj turobnosti, malaksalosti i anksioznosti, s time da ne izaziva ikakve nuspojave. Od gospine trave mogu se pronaći razni pripravci, ali najčešće je to kantarionovo ulje, koje, između ostalog, možete i sami napraviti.

Lavanda

Lavanda je jedna od najpoznatijih biljaka za smirenje, jer snažno djeluje na živčani sustav. Također je i prirodni antidepresiv. Njena prednost je što je lako nabavljiva, u mnogim oblicima, a djeluje u gotovo svakom – bilo da koristite eterično ulje lavande, sušenu lavandu, hidrolat lavande ili čaj. U svakom slučaju pomoći će umiriti tjeskobu, otjerati nesanicu i stres, opustiti tijelo i smiriti um. Dugotrajno, imat će veliki utjecaj i na depresiju.

Omega-3 masne kiseline

Vjerovali ili ne, ali i omega-3 masne kiseline mogu imati značajnog učinka u borbi protiv depresije. Naime, dokazano je da je depresija izravno povezana s visokim udjelom omega-6 masnih kiselina u tijelu, a niskom razinom omega-3 masnih kiselina. To znači da njihovim pojačanim unošenjem, možemo smanjiti simptome ove tegobe. Zato je poželjeno da na dnevnoj bazi konzumirate namirnice bogate ovim kiselinama, kao što su orašasto voće, plava riba, maslinovo ulje i slično.

Ginko biloba

Preparati s ginko bilobom ne djeluju samo na pojačanje koncentracije i pažnje, već i za smanjenje depresije. Utječu na poboljšanje protoka krvi u mozgu, što ima učinka na bolje raspoloženje. Posebno je učinkovit kod smanjenje depresije uzrokovane starenjem moždanih stanica. Istraživanja su pokazala da je potrebno samo nekoliko tjedana da se primijeti poboljšanje uzimanjem ovih preparata. Ipak, uzimajte ih na preporuku farmaceuta, uvijek prema uputama koje pišu na određenom proizvodu.

Autor: V.B., Foto: AdinaVoicu/Pixabay