Razvoj djeteta od 10. do 12. mjeseca života

beba-na-ogradi

Dijete staro godinu dana zna izgovoriti u prosjeku oko pet riječi koje imaju značenje što znači da uskoro nastupa intenzivni razvoj govora. Do desetog mjeseca beba već ima razvijenu koordinaciju pokreta te većina beba puže. I dok neke bebe pužu prema naprijed, nemojte se začuditi ako vaša beba puže i unatrag. Noge bebe sada su već pomalo ojačale pa se ona počinje dizati i pridržavati za krevet i ostale predmete. Možda će vam se činiti naporno, ali beba će u dobi od 10 mjeseci namjerno ispuštati predmete na pod kako bi ih vi dizali. Bebama je to jako zanimljiva igra. U dobi od 10 mjeseci vaša beba će vjerojatno izgovoriti i prvu smislenu riječ.

Kako vrijeme prolazi, dijete će se podići samo u stojeći položaj, a kao oslonac će koristiti druge predmete. Sada će već znati i svoje ime pa će se odazivati kada ga pozovete. Krenut će prema vama, pružat će vam stvari i znat će samo pospremiti kockice u kanticu.

S godinu dana dijete će pridržavajući vas za ruku učiniti svoje prve korake, no kada će htjeti brzo doći do nekih predmeta, još uvijek je moguće da se spusti u četveronožni položaj kako bi što prije došlo do onoga što želi.

Djeca su u ovom periodu života jako aktivna, a pošto još uvijek nisu u samostalno, potrebno ih je stalno nadzirati kako ne bi došlo do ozljeda. Dijete u ovoj dobi raspoznaje neke predmete i može ih samo pokazati, a i počinje izgovarati prve riječi. Intenzivniji razvoj govora, većina djece će ostvariti nakon 1,5 godine.

10. mjesec

Vaša desetomjesečna beba vjerojatno je do sada usavršila sjedenje, puzanje, okretanje, mijenjanje položaja, stajanje uz pridržavanje, a neki su već napravili i prve samostalne korake.

Nemojte se prestrašiti ako vaše dijete sporije napreduje nego njegov vršnjak iz parka. Neka djeca žele prvo usavršiti usvojene pokrete prije nego krenu na nove radnje.  Sada se vaš mališan sam “skriva” i želi da ga vi tražite. I dalje naravno uživa u igrama s vodom i ima već najdraže igračke. U ovoj dobi već sad je vidljivo preferirano korištenje jedne ruke.

Kada mu pustite glazbu, počinje se njihati, skakutati i mrmljati. Razumije i sluša vaše riječi i naredbe, željno je pozornosti okoline, ali se boji nepoznatih mjesta i traži blizinu roditelja.

11. mjesec

S 11. mjeseci vaš mališan može okretati stranice tvrde knjige, skinuti čarapice ili se čučnuti i pokupiti predmet s poda.

Kako bi ojačalo mišiće stopala, neka vaš mališan što više hoda bos ili u čarapicama. Ako je ljeto možete se s njim prošetati po plaži, livadi i slično. Naravno, ovo je doba i padanja, spoticanja i poneke manje ozljede.

12. mjesec

Ulaskom u 12.mjesec već može polako hodati uz pridržavanje, no ako ugleda svoju najdražu igračku najvjerojatnije će se spustiti u puzeći položaj da što prije dođe do nje. Obično se normalnim smatra da dijete prohoda do 18. mjeseca starosti, ali većina djece to naprave i puno ranije. Potičite dijete dok stoji da dođe do vas.

Ako ga zamolite da pokaže medu, on će ga pokazati. Na upit će staviti određeni predmet u vaše ruke. Sada vjerojatno izgovara 2-3 riječi i počinje faza govora. Zna se naljutiti ako nešto ne dobije odmah i češći su ispadi bijesa i ljutnje. Pokušajte od samog početka dijete učiti strpljenju kako biste s vremenom prorijedili ispade.

Nemojte trošiti novce na skupe igračke, djecu najčešće više fascinira ambalaža nego sama igračka. Vrlo je važno da dijete upoznaje svoju okolinu kroz sva svoja osjetila. Neka vas dijete dira po licu, smiješite mu se, pričajte s njim, pjevajte s njim, čitajte i pokazujte slikovnice…

Većini majka sada završava porodiljni dopust i moraju se vratiti na posao. U takvoj situaciji, majci kojoj se prošlu godinu dana cijeli svijet vrtio oko tog malog bića, je iznimno teško. Ona se osjeća nesigurno i puna je nepovjerenja prema osobama kojima ostavlja dijete. Bilo da se radilo o dadilji ili dječjem vrtiću. Pokušajte se informirati o svemu na vrijeme, postavite sva pitanja koja vas zanimaju i glasno recite što vas muči. Samo tako ćete moći razviti partnerski odnos s osobom s kojom ostavljate dijete.

Nemojte se zabrinjavati ako vaše dijete ne radi sve po onome što je napisano da bi trebalo za svoju dob. Neka djeca nisu spremna tako brzo na sljedeći korak iako se radi o pravilnom razvoju djeteta. Dajte im vremena, potaknite ih i uživajte u njihovoj individualnosti i otkrivanju novog svijeta.

Autor: M.L., Foto: Olesia Bilkei/Shutterstock