Prirodni lijekovi protiv hrkanja

prirodni lijekovi protiv hrkanja

Ako ste jedna od onih osoba koja ima sindrom opstruktivne apneje ili probleme s hrkanjem, dobro je znati da postoje prirodni lijekovi protiv hrkanja koji će pomoći ublažiti problem te omogućiti bolju kvalitetu sna.

Slijede jednostavni savjeti pomoću kojih ćete od osobe koja se redovito budi ili zbog koje drugi ne mogu mirno spavati, postati okorjeli spavač s čvrstim snom. Više je razloga zašto je važno spavanje, a među njima se nalazi i bolja kvaliteta života te dovoljno snage za suočavanje s brojnim životnim izazovima.

Kako spriječiti hrkanje je pitanje koje su si mnogi postavili želeći se tako riješiti pojave rade koje nisu mogli normalno spavati. Pomoći može kombinacija jabuke, mrkve, limunovog soka i đumbira. Potrebna je 1 mrkva, 1 jabuka, malo đumbira i ½ žlice limunovog soka.

Mrkva, đumbir i jabuka se operu i ogule te stave u sokovnik. Nakon što dobijete sok prvi dan ga morate piti ujutro te prije ručka i večere. Nakon toga bit će dovoljna samo jedna čaša na dan.

Prirodni lijekovi protiv hrkanja podrazumijevaju i med. Dovoljna je jedna mala žlica meda prije spavanja kako bi ublažili probleme hrkanjem, kašljem i disanjem.

Važno je izbjegavati mliječne proizvode poput kiselog mlijeka i jogurta jer djeluju na sluznicu tako što potiču stvaranje viška sluzi koja može blokirati dišne kanale i tako uzrokovati hrkanje.

Maslinovo ulje isto tako može pomoći, a sve što trebate učiniti je utrljati u nos jednu do dvije male žlice maslinovog ulja.

Kadulja je biljka koja može pomoći riješiti problem. Uzme se šaka listova kadulje, stavi u vruću vodu i doda nekoliko kapi jabučnog octa. Namjestite se iznad posude, pokrijete glavu ručnikom i udišete.

Tijekom noći bi bilo dobro nosne naljepnice kako bi nosnice mogle biti raširene. Ako je hrkanje povezano s blokadom nazalnih šupljina, bilo zbog upale sinusa, alergije ili visoke temperature, pomoći će naljepnice.

Probleme sa spavanjem i otežanim disanjem mogu uzrokovati određene tablete za spavanje kao i antihistaminici budući da potiču opuštanje jezika.

Važna je i zdrava prehrana za bolji san, a zahvaljujući kojoj će se smanjiti mogućnost pojave sindroma opstruktivne apneje. Zdrava i uravnotežena prehrana korisna je zbog više razloga, pa tako i radi gubitka viška kilograma, a što je dobro jer pretilost isto tako može dovesti do opstruktivne apneje. Na jelovniku bi se trebale naći namirnice obogaćene vitaminima i mineralima.

Na kraju ne treba zaboraviti na udisanje vlažnog zraka jer se problemi sa spavanjem mogu svesti na najmanju moguću mjeru ako se poboljša kvaliteta zraka pomoću ovlaživača.

Autor: S.Š., Foto: Doreen Salcher/Shutterstock