Kako pomoći bebi da zaspi

beba-zamotana-u-deki

Kažu da novorođenče po cijeli dan spava, jede i puni pelenu. Mnogi novopečeni roditelji se s tim ne bi baš složili. Bebe kad se rode još uvijek ne znaju da noć služi za spavanje, a dan za igranje. One su u maminom trbuhu spavale i jele kad god su htjele, bilo to dan ili noć.

Istina je da prosječno novorođenče dnevno spava između 15 i 19 sati, ali rijetko se radi o nekoliko sati u komadu. Budnost najčešće potroši na hranjenje, kupanje, mijenjanje pelena i ostalu higijenu. Kako biste što prije uspostavili rutinu za spavanje najvažnija je dosljednost i upornost.

Sami izaberite koje su to aktivnosti, odnosno radnje koje želite svaki dan ponavljati. Najčešće roditelji izaberu kupanje, ali to ne morate i vi nužno izabrati. Kupanje je roditeljima drago jer misle da time izmore bebu pa da će lakše zaspati. Što naravno ne mora biti točno. Osim kupanja, možete se povući s bebom u spavaću sobu, smanjiti rasvjetu, promijeniti pelenu, obući joj pidžamu, nahraniti je, pjevati uspavanku, čitati priču… Izaberite nešto u čemu ćete i vi uživati. Temperatura u spavaćoj sobi tijekom noći bi trebala biti za nekoliko stupnjeva niža nego dnevna.

Pratite signale koje vam beba daje. Najčešći znakovi su trljanje i sklapanje oči, zijevanje, nervoza i plač. Ako ih na vrijeme ne prepoznate dobit ćete jednu jako nervoznu bebu koju će biti teško uspavati. Atmosfera u bebinom okruženju kako pada mrak mora biti tiša, svjetlo slabo, a televizor ili neki izvor interesa bi morao biti ugašen. Naravno, to ne znači da sjedite u mraku i tišini od pet popodne. Stvar je u umjerenosti i postepenom smanjenju intenziteta svega. Tijekom dana podignite rolete, upalite radio i općenito, ukućani se ne bi trebali suzdržavati od normalnog razgovora oko djeteta.

Jeste li čuli za bijeli šum? Danas online možete naći snimke usisavača, sušila za kosu, ventilatora ili perilice za rublje. Neka djeca vole zaspati uz zvukove prometa i vožnje, a neki uz zvuk otkucaja srca. To ih podsjeća na njihov boravak u maternici. Također, možete probati s raznovrsnim zvukovima iz prirode, kao što je cvrkut ptica ili žubor potoka. A ako se bojite da će vam se beba cijelu noć otkrivati pokušajte s vrećom za spavanje.

Najbolji savjeti za uspavljivanje bebe – OVDJE 

Kako vrijeme prolazi ulovit ćete ritam. Premda vam se možda na početku i neće to činiti tako blizu. Imajte na umu da je svako dijete različito. Nemojte ga pokušavati uspoređivati sa starijim bratom ili susjedovim djetetom. Svi na kraju ulove ritam, a uspoređivanjem nećete postići ništa. Samo ćete se osjećati još umornije.

Kako naučiti bebu da sama zaspi

Do 12. tjedna starosti, beba neće moći zaspati bez vaše pomoći. Neke bebe će trebati malo više pomoći, neke manje, ali većinu njih ćete upravo vi trebati naučiti kako da postanu spavalice. Kada vaša beba nauči sama zaspati, uvelike ćete si olakšati svakodnevicu. Samo je važno da budete dosljedni i uporni. Uvedite rutinu koja će bebu navoditi prema tome da dolazi vrijeme spavanja. Ne brinite ako se rutine niste držali otpočetka jer nikada nije kasno.

Bitno je da ne dopustite bebi da se premori. Ako će beba biti premorena i razdržljiva, teško će moći učiti nove stvari. Stoga, čim primijetite da joj se spava, počnite raditi na uspavljivanju.

Ostavite dijete da se samo smiri. Krenite od povijanja. Kada stavite dijete na krevet i promijenite mu pelenu, ostavite ga malo samog. Izađite iz njegovog vidnog polja i sa strane osluškujte što radi. Ovo je prava prilika da polako vježbate ostavljati dijete samo. Možda će vam trebati i do nekoliko puta da uspijete, ali dijete će na kraju naučiti. Ako nema priliku, ne može niti naučiti. Stanite pored vrata i slušajte što radi. Beba će se možda u početku igrati, okretati se, brbljati… Sve je to dio uspavljivanja. Ako i malo zaplače, nemojte je odmah dizati. Tek kada plač postane neutješan, bebu pokušajte umiriti pričom, a kao zadnja opcija neka bude uspavljivanje na rukama. Vaša beba je još uvijek jako mala i potrebna joj je vaša pomoć. Stoga, utješite je ako treba i nošenjem na rukama.

Kako dijete sve više raste, smanjujte intervencije oko njegovog uspavljivanja. Udaljite se od djeteta kada je ono još budno i ostavite ga da zaspi samo. Da biste izbjegli besane i neprospavane noći, pokušajte se suzdržati od nošenja bebe.

Autor: M.L., Foto: Andriy Maygutyak/Shutterstock