Tajne kantarionovog ulja

masaža uljem

Kantarionovo ulje je još i poznato kao ulje Gospine trave koje se dobiva od cvijeta koji ima isto ime. Gospinu travu cijene mnogi znalci u biljke i masaže jer su svjesni njenih ljekovitih svojstava. Ima različita djelovanja na organizam kao što su antimikotično (protiv gljivica), antivirusno i antibakterijsko.

Ima pozitivno djelovanje i na različita oštećenja na koži, pa se zato upotrebljava u kozmetičkim tretmanima. Djeluje protiv strija, zacjeljuje rane i lakše opekotine, smiruje upale, zaglađuje bore, sužava pore i smanjuje ožiljke.

Koristi se za masažu pa pritom omekšava kožu i potiče odličnu cirkulaciju. Smiruje upale mišića i živaca te bolesti vena. Suzbija herpes i problematičnu kožu poput akni. Kantarion je odličan lijek kod ženskih bolesti i tegoba jer ih uspješno otklanja.

Unatoč tolikim pozitivnim djelovanjima, kantarionovo ulje nije pogodno za izlaganje suncu jer je fototoksično. To znači da se tokom i poslije mazanja koža oko dvanaest sati ne smije sunčati odnosno izlagati UV zračenju jer može izgorjeti. Tada nastaju teške mrlje koje se čak ne mogu ukloniti niti cijeli život.

Što se tiče tretmana kose s kantarinovom uljem, bit ćete ugodno iznenađeni. Naime, odlično djeluje protiv masne kose. Dovoljno je da prije pranja kose umasirate ulje po vlasištu. Masaža bi trebala trajati oko 15-ak minuta. Time ćete poboljšati cirkulaciju i funkciju boljeg rasta kose. Zatim ostavite da djeluje par sati. Za bolji učinak umotajte topli ručnik u kosu jer pomoću topline ulje se bolje apsorbira u korijen kose.

Imate problema s peruti? Kantarion će i to uspješno ukloniti jer daje vlagu stanicama kože i sprječava daljnje perutanje. Rezultat nakon tretmana s kantarionom će biti lijepa, mirisna, njegovana i ponajprije mekana kosa puna života.

Kantarionovo ulje možete sami napraviti kod kuće. Potrebno je samo malo volje i strpljenja. Ako vam se ipak ne da, možete ga kupiti u različitim specijaliziranim trgovinama.

Autor: A.B., Foto: Artem Furman/Shutterstock