Opuštanje tijela i uma

opustanje

U našoj psihi se nalazi različit sustav modela koji utječu na naše svakodnevno ponašanje, tvrde suvremeni psiholozi. Taj impuls nas pokreće od kad je čovječanstva. Nekad je to bila borba za opstanak, a danas želja za materijalnom egzistencijom i poslovnim uspjehom.

Svi u tom hvatanju uspjeha zaboravimo da se trebamo s vremena na vrijeme opustiti, no ni sami ne znamo kako. Opuštanje nije naša prirodna sposobnost, nju imaju samo mala djeca, a mi odrasli je zaboravimo i moramo učiti ispočetka.

Joga je svoji izučavanjem i empirijom, stvorila odlične mehanizme za kojima svatko može postići stanje mira i opuštenosti. Neke tehnike su toliko komplicirane da su prepuštene samo ljudima s himalajskih obronaka, no postoje i mnoge učinkovite metode opuštanja za sve ljude koji žele prevladati stres svakodnevnog života.

Da bi bili smireni, moramo naučiti istovremeno opustiti i duh i tijelo. Jedno s drugim je povezano pa ne možemo očekivati mentalni mir ako je tijelo nemirno i pod velikim naporom. I s druge strane, tijelo se ne može umiriti ako je um pod stalnim stresom i nervozom.

Naravno, ni samo vježbanje za opuštanje tijela i uma ne može potpuno pomoći, ako ne radimo na cjelokupnom poboljšanju zdravlja tijela poput zdrave prehrane, spavanja, odmora, pravilnog disanja, dovoljnog kretanja i slično.

Da bi tijelo i duh bili opušteni, bitno je također, živjeti u skladu i ljubavi s ljudima koji nas okružuju jer i oni utječu na naše psihofizičko stanje.

Uklonite nesanicu i smirite se uz ovu vježbu.

Lezite negdje gdje vam je udobno i lijepo se smjestite. Blago dižite i spuštajte trbuh kroz opušteno disanje. Nakon svakog udisaja malo zadržite dah, a nakon toga lagano izdišite i ponovno malo zadržite dah prije nego ponovno udahnete.

Ležite i dišite tako nekoliko minuta i postepeno u mislima eliminirajte osjećaje dijela po dijela tijela dok ne prestanete osjećati da dodiruju podlogu na kojoj ležite. Na kraju seanse ponovo osvijestite dio po dio tijela i ispružite ruke iznad glave. Zadržite dah i stisnite šake i sve mišiće na nekoliko sekundi i ponovo opustite tijelo. Ponovite ovo dva, tri puta.

Autor: S. G., Foto: LuckyImages/Shutterstock