Kućni test za Candidu

lijepa duga kosa

U našem tijelu se nalaze razni mikroorganizmi i bakterije, a jedna od njih je gljivica Candida albicans. Ona nije štetna dok ne počne nekontrolirano rasti, tada može biti uzrok niz tegoba i bolesti.

Kada se javi neravnoteža mikroorganizama u crijevima tada ova patogena gljivica buja. Zbog stresa i upotrebe antibiotika može se poremetiti balans crijevne flore, a onda kolonije candide pretjerano rastu i previše se šire u crijevima.

Candida slabi imunitet tako što ispušta 79 vrsta nusprodukata u organizam. To može biti i mokraćna kiselina i neurotoksin acetaldehid koji može uzrokovati jake glavobolje. Mokraćna kiselina izaziva giht koji je popraćen jakim bolovima u zglobovima.

Ako se candida dugoročno zanemaruje, mogu nastati probavni problemi, infekcije i čak može dovesti do raka. Pretjerani rast gljivica Candide mogu biti posljedica stresa, kontracepcijskih pilula, prehrane koja ima puno šećera i ugljikohidrata, antibiotika, dijabetesa itd.

Kada se inficirate Candidom, to može izazvati probleme i da biste dobili dijagnozu trebate se obraditi liječniku. Kako bi se mogla postaviti pravilna dijagnoza i liječenje morate dobro objasniti svoje simptome jer se simptomi candide mogu zamijeniti s nekim drugim bolestima kao što su artritis, sindrom kroničnog umora, atletsko stopalo, pelenski osip itd.

Ako želite provjeriti imate li candidu možete napraviti i test kod kuće pomoću sline. Prije nego legnete spavati u čašu stavite čistu vodu i stavite je pored kreveta. Ujutro kada se probudite pljunite u vodu. U ustima nemojte skupljati puno sline nego pljunite ono što vam se nalazi u ustima odmah nakon buđenja.

Neka tako stoji petnaestak minuta te nakon toga na svjetlu pogledajte u čašu. Ako se slina otopila ili ostala na površini čaše, sve je u redu. Ako su u vodi prisutni mjehurići zraka, to je normalno. No, ako se voda zamutila ili se vide trake koje se spuštaju prema dolje ili ako je slina na dnu, to može biti znak da vam je povećan broj candide prisutan u organizmu.

Tada bi se bilo najbolje obratiti liječniku kako bi se testovima utvrdilo postoji li u organizmu u prekomjernoj količini te kako bi se pravovaljano liječila.

Autor: S. G., Foto: Carl/Shutterstock