Upotreba deterdženta za pranje suđa

pranje tanjura

Deterdžent za pranje suđa može pomoći u mnogo više kućanskih poslova, a neke od njih i na koji način pomaže donosimo u nastavku.

Ukoliko se vaš dom napunio mravima, možete ih se riješiti tako da pomiješate vodu i deterdžent za pranje suđa, a sve u jednakim omjerima. Mješavinu vode i deterdženta stavite na mjesta gdje se mravi okupljaju. Nakon ove mješavine, mravi se više neće pojavljivati.

Ukoliko je vaš kućni ljubimac pun buha, pomoći mu možete tako da ga okupate u laganoj kupki napravljenoj od deterdženta za pranje posuđa. Na taj način ćete uništiti buhe, bez jačih kemikalija, koje bi vašem ljubimcu samo još više naškodile.

Ukoliko vam na vratima ili prozorima škripe kvake i ručkice, podmazati ih možete sa deterdžentom za pranje posuđa.

Ukoliko svoju omiljenu odjeću zaprljate masnom mrljom, pomoći u otklanjanju vam može deterdžent za pranje posuđa. Stavite malo deterdženta na mrlju, pa ju istrljajte i ostavite da odstoji par minuta. Nakon toga isperite tkaninu i stavite ju prati na uobičajeni način.

Ako vam se na odjeću prolije crno vino, koje uzrokuje teške mrlje, pomoći vam ponovo može deterdžent za pranje rublja, koji pomiješajte sa malo hidrogen peroksida i mrlje će odmah nestati.

Ako želite postići sjaj na prozorima, to možete tako da u veliku kantu tople vode dodate par kapi deterdženta za pranje suđa, nakon čega će vaši prozori zablistati.

Spremate se na put i nosite sa sobom puni hladnjak, ali ste u zadnji tren shvatili da vam fali leda. Zamijeniti led možete sa deterdžentom za pranje posuđa, na način da vrećicu za zamrzavanje napunite sa deterdžentom za pranje posuđa, nakon čega vrećicu dobro zavežete, zamrznete i koristite kada god želite. Deterdžent se ponaša jednako kao i materijal kojim su punjeni ulošci za putni frižider.

Kada vam se zamasti kosa, a nemate više šampona za kosu, možete ga zamijeniti sa sa deterdžentom za pranje posuđa. Deterdžent za pranje posuđa je idealan u odstranjivanju masnoća, a koristi se na isti način kao i šampon za kosu. Nakon pranja kose sa deterdžentom, kosu dobro isperite i pripazite da ne dođe u dodir s očima.

Blender možete isto tako očistiti sa deterdžentom za pranje posuđa, na način da u blender stavite šalicu tople vode i malo deterdženta za pranje posuđa, nakon toga uključite blender na najjaču brzinu, i pustite ga da tako radi nekoliko minuta. Nakon pranja blender isperite i posušite. Nakon ovakvog pranja vaš blender biti će kao nov.

Autor: A.Z., Foto: CandyBox Images/Shutterstock