Fruktoza ili glukoza

fruktoza

Kada spomenemo fruktozu, mnogi će znati da je to vrsta šećera koja se nalazi u voću. To je točno, no fruktoza se ne nalazi samo u voću. Novija istraživanja su pokazala da fruktoza ima svojstva zbog kojih budemo gladniji nego konzumiranjem glukoze.

Osim u voću, fruktoza se može naći i na industrijskim prehrambenim proizvodima pa ako malo pogledate na deklaraciju, možete vidjeti vrlo često sastojke kao što su fruktozni sirup, kukuruzni sirup, šećerni sirup itd. U najvećoj mjeri se može naći u gaziranim pićima i keksima.

Novija istraživanja su pokazala da fruktoza ne kontrolira glad tako dobro kao što se do sad vjerovalo, nego izaziva još veću glad od glukoze koja sad ispada po mnogim stvarima bolja od fruktoze.

Fruktoza u odnosu na glukozu potiče manju proizvodnju inzulina koji kontrolira našu sitost i glad. Studije su pokazale da glukoza usporava aktivnost hipotalamusa, što fruktoza ne čini.

Mnogi znanstvenici za krivca prekomjerne težine smatraju prehrambenu industriju koja u sve više proizvoda dodaje šećerne pripravke i razne sirupe na bazi fruktoze. istraživanja koja su provedena su preliminarna pa je potrebno još istraživanja da bi se ova hipoteza u potpunosti potvrdila.

No za sada, sve studije koje su provedene na području toga, potvrđuju jedan drugu, no daljnja istraživanja će pokazati da li će se postojeće teorije učvrstiti.

No, ono što znamo je da šećeri trebaju našem tijelu i kao i sve drugo trebaju se konzumirati umjereno. Bitno je samo što više izbjegavati gotovu hranu, slatka gazirana i negazirana pića, slastice jer svi oni imaju razna sladila koji jesu ugodnog okusa, ali dugoročno ostavljaju štetne posljedice na naš organizam.

Autor: S. G., Foto: Fredredhat/Shutterstock