Nakit od koralja

koraljni nakit

Posjedujete li koji komad koraljnog nakita? Koralj je zapravo živo biće. To su maleni organizmi koji žive u toplim morima i dobro uspjevaju na temperaturama mora od 20 – 27°C. Oni izlučuju tvorevinu koja stvara oblik koralja kakav mi naposlijetku vidimo. Dno koralja, tj.dio kojim se kolonija pričvrstila za stijenu ili neku drugu podlogu, upravo je onaj dio od kojega se izrađuje koraljni nakit. Koralji su jako krhki i stoga se odabire ovaj dio najbogatiji kalcijem.

Posjedujete li ovakav nakit vjerojatno ste svijesni da nisu svi koralji jednake boje. One mogu varirati od tamno crvene, preko svijetlo crvene, zatim roze i bijele. Koralji trebaju posebne uvijete kako bi mogli uspjevati, a čisto more je jedan od njih. Crveni koralji oni su koji su stvorili više pigmenta jer se nalaze bliže površini vode i što zaranjamo dublje boja im postaje sve svijetlija, baš kao što živa bića na velikim dubinama nemaju potrebe za bojom kako žive u vječnom mraku.

Možemo biti ponosni da, je uz Japan, Mediteran jedan od mjesta na svijetu koje može uzgojiti kvalitetne koralje za izradu nakita, bogatstvo kisika, puno sunca i bistra voda sve su što im je potrebno. Iako je crveni koralj najpoželjniji za izradu nakita, sve ga je teže pronaći zbog prevelike žetve pa se tome doskaće bojenjem manje vrijednih rozih i bijelih koralja. Ako je postupak dobro izveden, ovaj poludragi kamen biti će obojan u potpunosti, do srži a ne samo površinski.

Ako imate kutijicu ili škrinjicu za nakit poslušajte savjete zlatara. Baš kao i nakit od pravih bisera, koji je također organskog podrijetla, ni koraljni nakit se nebi trebao držati blizu oštrih komada, poput prstenja ili naušnica. Sklon je oštećenjima i grebanju. Ako primjetite neke nećistoće na njemu, nikako ga nemojte čistiti abrazivnim ili intenzivnim sredstvima. Malo tople vode i meka krpica biti će sasvim dovoljni.

Stoga ova godina je idealna za ulaganje u neki ovakav bezvremenski komad nakita. Piste vrište o povratku prirodnom, frizure, šminka i outfiti vole prirodne materijale i dodir sa korijenima. Čuvajte ono što vam je more darovalo i istaknite svoju ljepotu uz ove prirodne poklone koji će trajati vječno i neće uskoro biti zamjenjeni novom bojom sezone ili novim uzorkom koji se mora imati. Kad priroda stvara ona to čini da potraje.

Autor: L.K., Foto: Pat_Prins/Shutterstock