Najčešće greške u prehrani

zdrava prehrana

Niste sigurni zašto već neko vrijeme ne postižete rezultate? Hranite se zdravo ali kilogrami ne odlaze, osjećate se loše i imate osjećaj da se već dugo niste nasmijali. Jeste li možda razmislili da hrana koju jedete i nije tako zdrava ili ju pripremate na pogrešan način?

Mnogi nisu ni svjesni grešaka koje rade, a da bi ih čim prije krenuli ispravljati, vrijeme je da saznaju za namirnice koje ulaze u zdravu i uravnoteženu prehranu, a koje će ih dovesti do željene ravnoteže u prehrani te gubitka kilograma.

Greška koju mnogi rade, a da toga nisu ni svjesni je kupovina namirnica za koje se podrazumijeva da su zdrave, bilo da se radi o odsutnosti glutena, manje masnoće… Posebno se treba paziti proizvoda na kojima stoji oznaka “light” jer istina je posve drugačija.

Uvjereni kako u sebe unosite samo zdravu hranu, živite u zabludi jer je dokazano kako neki od spomenutih proizvoda u sebi imaju previše štetnih sastojaka, koji neće dovesti do debljanja, ali zato mogu uzrokovati teške bolesti.

Poznato je kako treba paziti na svakodnevni unos namirnica bogatih vitaminima i mineralima. Ne treba zaboraviti na proteine, koji imaju jednu od najvažnijih uloga u organizmu, a nezaobilazni su za sve one koji žele smršaviti. Proteini se smatraju važnima i za sve koji se bave bilo kojim oblikom sporta, a za njih se preporučuje veća količina.

Najčešće greške u prehrani obuhvaćaju i jelovnike bez mašte. Što to znači? Problem mnogih su jednolični meniji. Današnji način života nije ostavio puno vremena za obitelj i odmor, iako to nije opravdanje jer svatko bi trebao pronaći način kako da određeni dio vremena posveti svojim najbližima.

Zbog nedostatka vremena puno je onih koji nemaju vremena razmišljati o kuhanju i otkrivanju novih recepata, zbog čega su svakodnevnu prehranu sveli na iste namirnice. Konzumiranje samo jedne hrane ne može donijeti ništa dobro jer tijelu tako uskraćujete druge važne sastojke zbog kojih nije u stanju funkcionirati. Bilo bi dobro paziti da svaki dan unesete vrijedne sastojke ključne za bolje zdravlje.

Koliko je važno paziti da unosite dovoljno proteina, ne smijete zaboraviti na vlakna koja imaju više prednosti za organizam svakog čovjeka. Ne pomažu samo regulirati rad probave, ujedno reguliraju masnoće u krvi te produljuju osjećaj sitosti. Dobro je znati koja hrana obiluje vlaknima jer bez njih samo će se još više povećati osjećaj umora i smanjit će se kvaliteta življenja.

Prepoznajte na vrijeme pogreške koje radite kako bi čim prije došli do rezultata koji vode prema boljoj kvaliteti života i većoj količini samopouzdanja.

Autor: S.Š., Foto: Syda Productions/Shutterstock