Mršavljenje prirodnim putem – kako ublažiti apetit

zdrava i nezdrava hrana

Pogrešna prehrana i nedovoljna aktivnost glavni su okidači nakupljanja kilograma. Kada jednom nakupite kilograme, jako ih se teško riješiti jer većina se ne može držati napornih i rigoroznih dijeta. A oni koji u tome uspiju, često svjedoče jo-jo efektom i kilogrami im se vrlo brzo počnu vraćati.

No, gubitak težine ne bi trebao biti uopće težak i naporan. Ako se vodimo jednostavnom jednadžbom i sagorimo više kalorija u danu nego što ih unesemo, izgubit ćemo kilograme. Dakle, važno je samo smanjiti unos kalorija. Pitate se kako se boriti s gladi? Odgovor na pitanje je vrlo jednostavan. Tako što ćete birati hranu koja može smanjiti apetiti i produžiti osjećaj sitosti. U nastavku saznajte uz koje namirnice ćete prirodno smršavjeti i obuzdati glad.

Zobena kaša

Zobena kaša prednjači po količini vlakana te spada pod složene ugljikohidrate koji našem tijelu osiguravaju energiju. Nakon što pojedete zobenu kašu duže ćete biti siti jer se složeni ugljikohidrati polako sagorijevaju. Zobene pahuljice idealan su obrok i za dijabetičare jer imaju niski glikemijski indeks. Dodajte im laneno ulje, sitno mljevene lješnjake, kakao zrna, cimet i voće po želji i dobili ste nutritivno savršen obrok.

Jabuka

Pojedite svaki dan jednu jabuku za zdravlje, ali i za ublažavanje osjećaja gladi. Jabuka ima malo kalorija i masnoća i puno vlakana. Nakon konzumiranja jabuke, one nabubre u želucu te pomažu u održavanju dužeg osjećaja sitosti. Također, jabuke sadrže i prirodne šećere koji pomažu u održavanju normalne razine šećera u krvi.

Salata

Da biste izbjegli prejedanje, prije svakog obroka pojedite malo svježe salate. Salata sadrži puno vlakana koji sprječavaju ulazak glukoze u krv i tako smanjuje osjećaj gladi. Istraživanja pokazuju da ako ćete prije večere pojesti salatu od 100 kalorija, možete unijeti i do 12 posto manje kalorija tijekom večere.

Juha

Zbog velikog sadržaja vode, juha može potisnuti apetiti i pomoći u mršavljenju. Preporučuje se svaki dan tanjur juhe ili variva, a najbolje opcije su juhe od povrća ili mesne juhe. Provedeno istraživanje ukazuje da oni koji su jeli dva tanjura juhe svaki dan, izgubili su i do 50 posto više težine.

Mahunarke

Mahunarke su prepune probavnog hormona kolecistokinina koji smanjuje apetit pa se u svrhu prirodnog mršavljenja, preporučuje i što češće konzumacija jela od mahunarki. Osim toga, mahunarke održavaju i pravilnu razinu šećera u krvi što znači da time osiguraju i duži osjećaj sitosti. Stoga se preporučuje što češća konzumacija mahunarki, barem dva do tri puta tjedno.

Tamna čokolada

Vjerujemo da nećete imati problem s uključivanjem tamne čokolade u prehranu. Možda vam jedino u početku neće odgovarati njezin gorak okus: Naime, poreporučuje se ona čokolada s 85% kakaa. Upravo njezin gorak okus, može pomoći u suzbijanju apetita.

Sigurno ćete na ovom popisu pronaći namirnice koje volite i koje možete ubaciti u dnevnu prehranu. Dajte priliku i onima koje vam se na prvi pogled ne čine tako ukusnima. Možda ćete ih zavoljeti, a uz redovito konzumiranje, nastupit će i promjene na vagi.

Autor: M.L., Foto: Lana K/Shutterstock