Kako postupiti ako se mobitel smoči

Mobitel u vodi, Foto: silver-john/Shutterstock

Možemo slobodno reći kako je većina ovisna o svom pametnom telefonu pa ga u skladu s tim čuva i pazi više od svega, ali svejedno se nekad može dogoditi da u trenutku nepažnje uređaj upadne u vodu ili se smoči. Međutim, to ne mora značiti kraj jer neki modeli imaju ugrađenu zaštitu pa mogu “preživjeti” čak i ako su malo duže bili pod vodom. Takvi uređaji su uglavnom skuplji, a ako ne spadate među sretnike koji ih mogu priuštiti, pročitajte kako postupiti ako se mobitel smoči.

Prvo i osnovno pravilo je da mobitel nakon izvlačenja iz vode ne smijete uključivati. Također, izbjegavajte pritiskanje bilo koje tipke jer će voda u tom slučaju još dublje prodrijeti u uređaj. Iz istog razloga nemojte ni previše tresti mobitel.

Koliko god bili hrabri i stručni, nemojte rastavljati mobitel i nipošto ga ne zagrijavajte sušilom za kosu ili uz pomoć nekog drugog izvora topline.

Sada kada smo prošli sve ono što ne smijete učiniti ako vam se mobitel smoči, možemo se okrenuti postupcima koji mogu spasiti vaš uređaj. Ako mobitel nije već isključen, isključite ga i držite u uspravnom položaju. Uklonite zaštitnu masku, izvadite SIM i microSD kartice te bateriju, kod uređaja kod kojih je to moguće.

Uz pomoć papirnatog ručnika ili bilo kojeg komada platna koji vam je pri ruci izvucite što više vlage iz uređaja. To činite tapkanjem, jer trljanjem možete uzrokovati širenje tekućine. Ako je riječ o većem oštećenju vodom, vodu možete pokušati izvući uz pomoć usisivača, ali prije toga se pobrinite da ste uklonili microSD i SIM kartice.

Nakon toga uzmite vrećicu koja se može zatvoriti, napunite je rižom i ostavite mobitel nekoliko dana. Riža odlično upija tekućinu pa mnogi tvrde da je odlično rješenje u ovakvim situacijama. Tijekom tih nekoliko dana se oduprite iskušenju i ne pokušavajte paliti mobitel. Nakon što izvučete mobitel iz riže i pokušate ga upaliti, a on i dalje ne radi, spojite ga na punjač. Ako se ne puni, moguće da je baterija pretrpjela štetu.

Ako se uređaj ipak upalio i na prvu funkcionira sasvim normalno, pažljivo ga promatrajte nekoliko dana i isprobajte sve funkcije kako biste provjerili radi li jednako kao i prije pada u vodu.

Autor: A.V., Foto: silver-john/Shutterstock