Mirisna dijeta za smanjenje apetita

zdravi mobrok1

Miris je jako bitno osjetilo, prečesto zanemarivano. Ali kako su velike modne i kozmetičke kuće shvatile da je područje mirisa i njuškanja jedno novo veliko tržište, i dijetetičarima postaje jasno kako bi mogli koristiti osjet mirisa u svrhu pomoći onima koji bi željeli izgubiti nekoliko kilograma.

Program je koncipiran tako da se miris hrane korisiti kao okidač. Udisanjem mirisa automatski smanjujemo apetit i kontoliramo potrebu prejedanja. Izvor ovog novog načina prehrane izgrađen je na temelju primjedbe neurologa iz Ohia dr. Alana R. Hircha kako osobe koje privremo izgube osjet mirisa jedu više i dobivaju na težini. Po povratku osjetila vraćaju se na staru kilažu.

Ovdje se radi o psihofizičkoj vezi  u kojoj se ono što je pomirisano unutar našg mozga broji kao da je pojedeno. Čim se miris prevede u električne impulse, mozak šalje tijelu poruku da prestane jesti da je sito. Jeste li se ikada upitali zašto je onaj koji priprema ručak najmanje gladan. Razlog je doista da se on “najede” od mirisa.

Nemaju svi mirisi jednak učinak. Recimo hladna hrana ima mnogo manji učinak od tople, a najjači učinak ima topli i slatki miris. Razvijaju se i razne tekućine koje u sebi nose arome najdjelotvornijih blokatora apetita, kao što su paprena metvica, zelena jabuka ili banane.

Ovakva metoda prehrane neće davati brze i drastične rezulatate, ali ako ste ozbiljno odlučili izgubiti razumnu količinu težine u zdravom roku ovo je upravo za vas. Posebno je pogodna za sladokusce jer nema odricanja, samo smanjnjenje količine bržim postizanjem osjećaja sitosti.

Dijeta preporuča uvođenje tjelovježbe u svakodnevnu rutinu kako bi ubrzali metabolizam i probudili tijelo. Također sugerira da švedski stolovi nisu najbolja opcija, jer se mozak ne može koncentrirati na jedan izolirani miris. Jednako tako mliječni proizvodi ne djeluju baš najbolje zbog svg blagog mirisa pa bi bilo dobro birati aromatičnije varijante. Recimo uzimate li punomasni sir odaberite onaj dimljeni.

Imate li problema sa alergijama ili često začepljen nos, možda ovo nije najbolji izbor, ali ako nemate taj problem ovo je jedan od najprirodnijih i najjednostavnijih načina gubitka težine. Namirnice su uobičajene i lako dobavljive i ne zahtjeva nikakve ekstravagantne postupke. Udahnite život punim plućima i nadamo se dobrim rezultatima. Bon appetite!

  Autor: L.K., Foto: Gregory Gerber/Shutterstock