Menopauza – kako ublažiti neke od tegoba

Žena u menopauzi
Žena u menopauzi, Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Menopauza je stanje koje čeka svaku ženu. Naime radi se onoj fazi kada ženi prestaje reproduktivno plodno razdoblje. To nije ništa neobično i ne radi se o bolesti, jednostavno je u pitanju promjena koja se odražava na više životnih polja. Velik broj žena ovu pojavu doživljava negativno, a kako će se s njom nositi ovisi od žene do žene.

Ukoliko patite od poremećaja sna…

Mnoge smetnje koje nastaju tijekom menopauze mogu se riješiti pomoću prirodnih metoda. Tu se najviše misli na sve one žene koje imaju problema sa spavanjem. Za takve se žene preporučuje da u popodnevnim satima izbjegavaju napitke kao što je kava.

Osim toga neka večeru pokušaju tempirati par sati prije spavanja što će zasigurno doprinijeti vašem boljem i kvalitetnijem snu. Osim toga nije naodmet spomenuti kako bi bilo dobro što češće konzumirati juhe od povrća i naravno ribu. Neka vam večera bude puna namirinica koje obiluju bjelančevinama.

Brojna istraživanja su pokazala da do raznih napadaja vrućine upravo dolazi u vrijeme kada pada razina šećera u krvi. Vodite računa da razmak između obroka ne bude prevelik, a kao savršen međuobrok uvijek birajte proizvode od kiselog mlijeka te sirovo voće i povrće.

Možete pokušati i sljedeće:

1. Snizite temperaturu u prostorijama u kojima boravite. Uvijek nosite slojevitu odjeću, a kod napadaja valungi bilo bi dobro stavljati obloge od leda, ili vlažne krpe na području vrata i čela.

2. Bavite se sportom. Neka to bude bicikliranje, trčanje ili plivanje. Sve to može umanjiti vrućinu koju osjećate.

3. Riješite se štetne navike kao što je pušenje, jer se pokazalo kako žene koje ovise o nikotinu više imaju problema sa napadajima vrućine.

Tekućina će opet pokrenuti crijeva

Prema posljednje provedenom istraživanju pokazalo se kako neke žene imaju problema i sa probavom. Radi se o pojavi lijenih crijeva do čega dolazi zbog opadajuće razine estrogena. Međutim isto tako treba navesti faktore kao što je nedostatak kretanja, ili neki od lijekova kao što su antidepresivi.

Svoja crijeva možete pokrenuti s dovoljno tekućine. Smatra se kako bi dnevno trebali popiti do dvije litre tekućine. Tu se prije svega misli na negaziranu i mineralnu vodu te nezaslađene čajeve.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock