Lopta za odbojku

lopta za odbojku
Lopta za odbojku, Foto: YanLev/Shutterstock

Odbojka je igra nastala 1895. zahvaljujući Williamu G. Morganu. Godinu kasnije već je odigrana prva utakmica. U početku se igralo sa više igrača, ali tijekom vremena je broj smanjen na 6. Mislite li da je lopta za odbojku bila prisutna od početka varate se. Isprva se igralo teškom košarkaškom loptom i uvidjelo se da ovo nije dobar odabir za ovakvu igru, pa je razvijena lakša i mekša lopta kojom se igra još i danas.

U odbojci možemo razlikovati dva tipa lopte. Lopta za igru u zatvorenoj površini poput dvorane i posebnu modificiranu loptu za odbojku na plaži. Lopta za igru u dvorani ponešto je manja i glatke površine.

Na njoj se nalze dvije ili tri lako raspoznatljive boje. Ona za igru na pijesku malo je veća i pod manjim tlakom. Površina joj je nešto teksturiranija.

No kao da je sve ovo sada bitno. Zamaramo vas tehnikalijama, a vi biste na plažu. Dakle ljeto je pravo doba da isprobate nešto što nikada niste, pogurate svoje granice i naučite nešto novo.

Ako nikada niste igrali odbojku zašto se ne biste okušali. Zateknete li se na morskoj obali kraj neke velike uređene plaže, velike su šase da će negdje biti postavljena mreža za odbojku. Okupite obitelj i prijatelje na jednoj prijateljskoj utakmici i pokažite im što znate.

Čak i ako nemate profesionalnu loptu za uvježbavanje može poslužiti i neka druga lopta koju je netko od djece zasigurno spakirao na more. Ako vam se svidi nije problem kupiti pravu odbojkašku loptu.

Male su šanse da ćete se ćesto naći u dvorani ako ne planirate početi trenirati odbojku stoga je pametnije kupiti onu nešto veću i lakšu za igru na otvorenom.

Zabavite se. Pogledajte opasno protivnike sa druge strane mreže. Namignite im i udarite jedan opaki servis. Izgleda jednostavno, ali odbojka zahtjeva visoku fizičku spremu i brze reakcije. Ima li boljeg načina za sagorjeti ovaj popodnevni roštilj i poboljšati koordinaciju. Želimo vam ugodno ljetovanje.

Autor: L.K. Foto: YanLev/Shutterstock