Bale, srednjovjekovni gradić u Istri

ulica u balama
Ulica u Balama, Foto: Bjoertvedt/Wikimedia

Iako je Rovinj jedan od istaknutijih gradova Istarskog poluotoka koji ćesto možemo pronaći posebno istaknutu u brošurama i na internertskim stranicama, on nije jedini biser koji nikako ne smijete propustiti. Ovaj grad uvijek je bio koncentriran prema pučini, bilo da se radilo o ribarenju ili trgovini, no danas je prestrukturiran kako bi udovoljio navali turista.

Ali pođete li samo petnaestak kilometara jugoistočno naići ćete na jedan skriveni dijamant. Gradić se zove Bale i izgrađen je u srednjem vijeku. Gradić se smjestio na samo pet kilometara od mora i na nadmorskoj visini od 140 m. Ovo nije jedini gradić iz toga doba na Istarskom poluotoku, ali njegova posebnost je ta da je izuzetno očuvan i pogledate li dobro možete vidjeti kako se stoljeća vrte unazad i kako se život odvijao na ovim uskim kamenim ulicama.

Očuvanost nije jedino po čemu su Bale poznate. Specifične su i po neobičnom jeziku. On pomalo izumire sa starijim građanima i naziva se istroromanski. Dolaskom Mlečana ova inačica jezika koja je prije bila raširenija pomalo je nestala, ali u Balama je sačuvana.

Arhitektura Bala je gotičko-renesansna. Kao i svaki pravi srednjovjekovni grad, koji je želio izvan zidina zadržati sve one koji mu ne pripadaju, tako je i ovaj u srednjovjekovnoj atmosferi straha opasao svoje građane visokim zidom. Na zidu se nalaze i tri ulaza i kule koje su služila kao promatračnice, a unutar njih su se nalazili stražari pazeći danonoćno na okolicu grada.

Zanimljivo je da ulice nisu pravilne već su kuće postavljene u obliku koncentričnih kružnica gdje se kao središte ove imaginarne mete nalazi crkva Pohođenja Djevice Marije sv. Elizabeti do koje možete dospjeti kroz labirinte uskih prolaza i ulićica. Stoga nađete li se u Rovinju ili Motovunu nemojte zaboraviti posjetiti ovu malu oazu. Prošećite koncentričnim ulicama i udahnite miris prošlosti.

Autor: L.K. Foto: Bjoertvedt/Wikimedia