Gel za tuširanje

gel za tuširanje
Gel za tuširanje, Foto: Lana K/Shutterstock

Higijena je važan dio našeg zdravlja, a posebno je potrebna u ove ljetne dane kad su temperature izrazito visoke. Zajedno sa temperaturom, raste i znojenje našeg tijela. Znoj sam po sebi nema prepoznatljiv miris, ali ukoliko se na vrijeme ne ukloni sa tijelo počne poprimati neugodan miris, odnosno smrad. Najprije su se ljudi prali sapunima, dok je danas on karakterističan većinom kod pranja ruku.

Nakon što se započelo sa proizvodnjom gelova za tuširanje, sapun je pao u drugi plan. Nije bio toliko praktičan kao gel, a ujedno je samo njegovo djelovanje bilo slabije. Teže je uklanjao mrlje, neugodan miris i nije trebalo dugo da ga zamijenimo sa tuš-gelom. Međutim, u današnje gelove proizvođači stavljaju toksine, umjetne sastojke, konzervanse i kemikalije.

Oni djeluju na pogoršanje našeg zdravlja, samo ne naglo zbog čega je teško vidjeti prve simptome. Oni se uglavnom manifestiraju na druge načine pa se pravi razlog točno ne može potvrditi. Iako je takav gel za tuširanje štetan, to se ne vidi. Upravo zbog toga, važno je da prilikom svake kupnje obratite pažnju na popis sastojaka koji se nalazi na pakiranju.

Iako neke vrste mogu biti nezdrave, kvalitetan gel za tuširanje ima mnogo dobrih strana. Dostupan je u svim trgovinama, nježan je za našu kožu zbog čega je ona sjajnija i mekša. Na jednostavan način uklanja neugodne mirise, ali i sprječava daljnje znojenje zbog čega smo svježi i do nekoliko sati. Svojim brojnim mirisnim ekstraktima neki dezodoransi djeluju kao parfemi te se tako i koriste. To su najčešće prirodni mirisi koji ne smetaju koži i ne umanjuju djelovanje samog gela.

Gel za tuširanje često sadrži i vitamine, potrebne da bi se organizam putem kože što lakše rješavao štetnih tvari, bakterija koje mu prijete. Mnogi sadrže maslinovo, bademovo ili kokosovo ulje koje koži daje izrazitu mekoću, stoga više nećete morati brinuti oko suhe kože koja se ljušti, a i izgleda loše. Najveći krivac za to su velike promjene temperature, nagla zahlađenja, vjetar, ali i dehidracija. Nedostatak tekućine u tijelu znatno isušuje kožu i tada dolazi do njenog ljuštenja. Gel sadrži antioksidanse koji hidratiraju kožu i dovode je u normalno stanje.

Autor: D.Š. Foto: Lana K/Shutterstock