Kuhana govedina

kuhana govedina

Najljepši komadi govedine su komadi od stražnjih nogu i zadnjice, koje različito nazivamo: rep, “šercl” (okrajak), i sl., sočni masni komadi su od prsiju i leđa. Meso tučete drvenim batom da bi omekšalo, ali ga pritom ne rastepete.

Goveđe meso se obavezno priprema u vrućoj i slanoj vodi ako želimo da nam ispadne jako mekana. Neki će se tako poslužiti ekspres loncem dok drugi vole meso pripremati polako za što će biti potrebno oko 2,5 sata.  Trajanje kuhanja najčešće ovisi kako od svojstava mesa i od duljeg ili kraćeg vremena odležavanja, veličine komada, tako i od načina kuhanja.

Prilikom kuhanja govedine može se dodati razno korjenasto povrće i začini poput papra, peršina i sl. Kada je meso kuhano nikada ga nemojte vaditi iz vode kako se ne bi osušilo.

Kuhanu govedinu možete poslužiti tako da meso izrežete na jednake komade, zatim stavite na pladanj, osolite i zalijete s malo juhe da izgleda sočno, ukrasite i poslužite s hladnim ili toplim umakom, ili i jednim i drugim.

Hladni umak koji se poslužuje uz govedinu možete napraviti od svježeg hrena, a topli umak od svježih rajčica.

Za hladni umak od hrena vam je potrebno 10 dkg svježeg naribanog hrena, 1/2 l temeljca, 2 zemičke, malo octa i prstohvat soli. Zemičke izrežete na kockice i polijete temeljcem da se namoče. Nakon toga dodate sve ostale sastojke i sve dobro izmiješate. Ukoliko želite da vam je umak kremastiji možete umiješati i slatko vrhnje ili kajmak.

Za topli umak od rajčica vam je potrebno par komada rajčica srednje veličine, 1 dkg luka ili češnjaka, malo šećera, 3 dkg brašna, žlica ulja (može i maslinovog), te malo vode i prstohvat soli. Rajčice potpopite u vruću vodu kako biste im mogli oguliti kožicu, a nakon toga ih propasirate. Pasirane rajčice ubacite u lonac u kojem ste prethodno prodinstali luk ili češnjak na ulju i dodate malo vode, šećera i soli i pustite da se prokuha. Na kraju možete brašnom zagustiti umak.

Foto: Karl Allgaeuer/Shutterstock