Guska u hladetini

mesna hladetina

Hladetina ili aspik je hladna začinjena juha od raznih vrsta mesa ili ribe i korjenastog povrća koja se može konzumirati kao međujelo ili hladno predjelo. Često se priprema u vrijeme kolinja i blagdana.

Guska u hladetini priprema se tako da najprije kuhate 4 razrezane teleće noge sa 3 l vode dok sasvim ne omekšaju, pa juhom prelijete mesnatu gusku koju ste stavili na pirjane režnjeve luka i povrća. Dodate i listove bertrama, 1 list lovora, papar u zrnu, sol i vode koliko je potrebno da prekrije gusku, te malo kvalitetnog octa. Kuhate polagano, ostavite juhu da se ohladi (prethodno procijedite), skinete mast, a hladetinu razbistrite, pa njome prelijete tranširanu gusku, serviranu u zdjeli.

Ovako pripremaljena guska je vrlo ukusna i sočna, a može se držati u frižideru ili na hladnom mjestu i po par dana. Možete ju rasporediti u manje posudice ili u jednu veliku i pritom paziti kada ju režete i servirate. Uz hladetinu se poslužuje crvena paprika, češnjak, peršin ili ocat.

Sigurno postoje i oni koji nikada nisu probali hladetinu stoga bi vam njezin okus mogao biti zanimljiv ukoliko volite govedsku juhu i razno kuhano meso. Začini su ključan faktor za njezinu pripremu.

Foto: Peredniankina/Shutterstock