Kako napraviti vinski mošt

vinski-ocat

Prije nego što se postavi pitanje na način pripreme vinskog mošta, bilo bi dobro upoznati se sa značenjem terminologije mošta. Što je mošt i gdje se upotrebljava? Stručnjaci kao što su vinari znaju odgovor i za tren oka bi vas upoznali sa cijelim procesom dobivanja posebne tekućine.

Najvažnija namirnica bez koje je nemoguće zamisliti dobivanje vinskog mošta je grožđe. Zahvaljujući procesu koji uključuje cijeđenje prethodno zgnječenog grožđa dobiva se sok sa sastojcima poput šećera, vode i organske kiseline u kojima je voda najzastupljenija.

Postoji nekoliko vrsti mošta poput alkoholnog  kojem je dodana određena količina alkohola iz vina, potom koncentrirani i konzervirani mošt. Bez obzira o kojem se tipu mošta radi potrebno je znanje i detaljna procedura koja uključuje puno važnih procesa bez kojih bi bilo teško zamisliti dobivanje spomenute vrste tekućine.

Za kvalitetan vinski mošt potrebno je dobro grožđe s kojim će okus biti puniji i finiji. Kako bi na kraju rezultat bio kakvom ste se nadali, dobro je pročitati sljedećih nekoliko redaka u kojima će biti objašnjeno kako napraviti smjesu uz koju će određena jela biti ukusnija.

Sastojci: vinsko grožđe

Za vrhunski mošt važan je proces prešanja. Mošt se nakon dugog prešanja stavlja u zemljani lonac. Potom ga je potrebno kuhati i tako sve dok ne ostane barem polovica od prvobitne količine. Istovremeno treba paziti da se odstranjuje pjena koja se pritom stvara.

Nakon što ste skuhali mošt on se treba ohladiti, a kada je postigao određenu temperaturu procijedite ga, stavite u boce te čuvate na suhom i hladnom mjestu. Dobro je što se može upotrebljavati kroz cijelu godinu, a njegova primjena u kućanstvu je široka.

Kuhari i gurmani oduševit će se što ga mogu koristiti za smeđe umake i divljači umjesto uobičajenog octa ili vina, a može se koristiti za pečenje s moštom. Odličan je i za pripremu senfa u kombinaciji sa začinima poput kore limuna, češnjaka, klinčića, cimeta i korijandera.

Foto: Andrea1971/Shutterstock