Kratki i korisni savjeti za dobru zimnicu

pripremanje zimnice

Živite zdravo i pravilno se hranite? Želite uživate u voću i povrću tijekom cijele godine? Pripremite sami svoju zimnicu i uživajte u svježim i ukusnim plodovima. Pročitajte kako na vrlo lak i jednostavan način možete pripremiti zimnicu bez dodataka konzervansa.

Par savjeta kako pripremati zimnicu:

Prije samog početka potrebno je pripremiti staklenke. One moraju biti čiste i suhe. Dobro ih operite deterdžentom. Važnu ulogu imaju i poklopci. Oni ne smiju propuštati zrak. Kako bi staklenke sterilizirali morate ih prokuhati. Uz staklenke ili boce, pripremite i plastične krugove ili štapiće kojima ćete potisnuti povrće. Oni se obično koriste kod kiseljenja paprika.

Odaberite zdrave i čvrste plodove. Obvezno odstranite oštećene ili trule dijelove voća ili povrća.

Nemojte nikada puniti staklenke ili boce do vrha. Ostavite uvijek bar tri centimetra praznog prostora pri vrhu.

Kod pripreme zimnice važna je pasterizacija. U staklenke posložite povrće tako da između njega ostane što manje mjesta. Dodajte mu ocat i papar. Neka ocat bude još 20-ak cm iznad površine povrća tako da ono pliva u njemu. Uzmite duboku i veliku posudu u kojoj ćete posložiti papir, a između njega i staklenke. Ulijte u posudu hladnu vodu i to tako da prekrije dno staklenka. Kuhajte ih na temperaturi do 80 stupnjeva C oko pola sata. Pripazite da staklenke budu dobro zatvorene. Nakon završetka postupka, pustite da se voda ohladi.

Ako želite uživati u domaćem i zdravom voću i povrću koje će zadržati što više vitamina i minerala, odaberite blanširanje. Povrće ili voće kratko potopite u kipuću vodu, izvadite i ohladite. Najbolje bi bilo namirnicu ohladiti u hladnoj vodi kako bi se odmah zaustavilo kuhanje. Po potrebi ga ogulite i stavite u zamrzivač.

Staklenke i boce pohranite u tamne, prozračne i hladne prostore. Osunčana i vlažna mjesta mogla bi ubrzati kvarenje zimnice. Odvojite različito povrće i voće kako ne bi jedno od drugog poprimilo miris i na taj način ubrzalo kvarenje.

Autor: M.L., Foto: Kuznetsov Alexey/Shutterstock