Čvrsti i zdravi nokti

zdravi nokti

Zdravi, lijepi i čvrsti nokti, koji ne pucaju i ne listaju su san svake žene, ali često nisu mogući, zbog više faktora. Kako bi vam nokti uvijek bili lijepi i njegovani u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Nakon svakog pranja ruku, trebali bi na ruke nanositi hidratantnu kremu, kako bi se kožica oko noktiju nahranila, te kako bi nokti bili čvršći. Hidratantnu kremu treba nanositi za vrijeme svih godišnjih doba, bez obzira na vremenske uvjete.

Prilikom pranja posuđa, kuhinjskih ili kupaonskih površina, uvijek, ali baš UVIJEK trebate nositi zaštitne gumene rukavice, kako vam štetne kemikalije koje se nalaze u sredstvima za čišćenje ne bi nagrizle nokte i kožicu oko noktiju.

Zanoktice ćete spriječiti i ukloniti tako da kožicu oko nokta gurate prema korijenu nokta posebnim nastavkom, koji je namijenjen za uređivanje kožice oko noktiju. Kožicu oko noktiju nikada ne smijte rezati, a kamoli gristi jer na taj način stvarate uvjete za razvoj bakterija. I naravno obavezno uvijek nokte trebate mazati hidratantnom kremom, a posebice kožicu, i to svaki dan.

Kako bi uvijek imali bijele nokte i lijepo uređene, svakodnevno koristite bijelu olovku za nokte, koju nanosite ispod nokta. Što ćete više uređivati svoje nokte, i što će oni ljepše izgledati, to ćete vi više paziti na njih.

Nikada ne smijete sa nokta guliti lak ili ga skidati zubima, jer na taj način skidate i površinski sloj nokta, zbog čega nokat postaje krhki i lomljiv. Lak sa noktiju uvijek skidajte odstranjivačem za skidanje laka, koji je na bazi ulja, kako bi dodatno nahranio nokat.

Spriječiti grickanje noktiju možete uz pomoć lakova koji su namijenjeni baš za taj problem, a koji je toliko odvratnog okusa da vam neće na pamet pasti ponovo gristi nokte. Ako čak niti taj lak ne upali, pokušajte nokte toliko lijepo urediti da vam bude žao i h gristi.

Lakovi za nokte mogu nakon nekog vremena potamniti boju nokta, posebice tamni lakovi, a kako bi nokte u samom startu zaštitili od bojanja lakom, prije lakiranja noktiju na nokte nanesite bazni lak koji će zaštititi nokte, a nakon skidanja laka sa noktiju, nokte umočite u toplu vodu pomiješanu sa malo limunovog soka.

Bilo bi dobro kada bi svaki dan malo ispolirale svoje nokte na krajevima, kako bi spriječile pucanje noktiju, a prilikom rašpanja noktiju, uvijek ih rašpajte samo u jednom smjeru, kako bi spriječile pucanje noktiju.

U nastavku vam donosimo još neke savjete kako održavati nokte zdravima.

Autor: A.Z., Foto: Sandra Gligorijevic/Shutterstock