Sok od kupina – recept

sok od kupina

Sok od kupina okrepljuje naše tijelo, jača imunitet i preventivno djeluje kod različitih bolesti. Slatke crne bobice kupina bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima. Kupina se svrstava u top deset najzdravijih namirnica i čak je deset puta bogatija antioksidansima nego npr. brokula ili rajčica. Antioksidans elagitanin, koji ne sadrži gotovo nijedna druga namirnica osim ovog voća, pokazao se djelotvornim u borbi protiv raka.

Kupine su bogate i polifenolima koji sprječavaju bolesti srca i krvnih žila te pomažu našem tijelu u borbi sa slobodnim radikalima. Blagotvorno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava ima i antioksidans antocijan zbog kojeg kupina ima tamnoljubičastu boju, a koji je izuzetno važan u prevenciji malignih bolesti.

Ovo bobičasto voće sadrži i lutein, prirodnu tvar koja je važna za zdravlje ljudskog oka jer sprječava razvoj očne mrene i umanjuje rizik od degeneracije oka.

Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, kupine imaju antibakterijsko i protuupalno djelovanje na funkcije krvnih žila. Siromašne su kalorijama i sadrže visok udio prehrambenih vlakana pa su dobar izbor za one koji žele smršavjeti. Odličan su izvor folne kiseline, vitamina C i E te minerala kalija, magnezija i mangana.

Osim vlakana te vitamina i minerala, sjemenke kupine sadrže i visok udio elegične kiseline, snažnog antioksidansa koji je djelotvoran u borbi protiv kroničnih bolesti. Istraživanja su potvrdila da se kuhanjem ne gubi ovaj vrijedni sastojak pa možemo biti sigurni da ga sadrže i kompoti, džemovi, vino i ostali proizvodi od kupina.

sok od kupina
Foto: Pixabay

Recept za sok od kupina bez kuhanja

Sastojci

  • 3 kg svježih kupina
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode
  • limuntos

Priprema

Kupine dobro operite i uklonite sve oštećene dijelove. Nakon toga ih prebacite u veću posudu, dobro ih zgnječite i dodajte vodu, šećer i limuntos. Posudu pokrijte i ostave da stoji dva dana. Povremeno pomiješajte kupine kako bi se šećer potpuno otopio. Nakon dva dana sok od kupina prelijte u čiste i sterilizirane staklene boce s čepom pa ih spremite na tamno i hladno mjesto.

Recept za sirup od kupina

Sastojci

  • 1 kg kupina
  • 500 g šećera
  • 3 dl vode
  • 1 limun

Priprema

Kupine operite i očistite pa ih stavite u lonac i prelijte vodom. Nakon što voda proključa, kuhajte kupine još 10 minuta pa ih maknite sa štednjaka i dobro procijedite kroz cjediljku s gazom. U sok koji ste dobili dodajte šećer i dobro promiješajte pa vratite na štednjak da još jednom prokuha. Nakon što sirup prokuha, dodajte sok od limuna pa kuhajte još nekoliko minuta.

Dobiveni sirup od kupina prelijte u čiste i sterilizirane boce. Boce dobro zatvorite i tek kad se potpuno ohlade spremite ih na hladno i tamno mjesto.

Osim samog ploda, ljekovito djelovanje ima i lišće kupine pa njega možete iskoristiti za pripremu čaja koji se koristi protiv grlobolje, proljeva i kod hemoroida.

Autor: A.V., Foto: AKuptsova/Pixabay