Kelp alge

kelp alge

Kelp alge su jedna od najomiljenijih namirnica azijske kuhinje, a radi se o velikim smeđim algama koje rastu u podvodnim šumama plitkih oceana. Poznate su i pod imenom konbu, haiddai, kombu i dashima, a posjeduju vrijedan nutritivni profil koji donosi brojne zdravstvene dobrobiti za organizam.

Kelp alge

Bogate su mineralima, vlaknima i vitaminima, a sadrže velike količine joda te su dobar izvor vitamina B, C, D i E, cinka, kalija, magnezija i germanija.

Preporučuju se veganima i onima koji izbjegavaju mliječne proizvode i ne podnose laktozu. Prirodan su izvor željeza te su bogate vlaknima.

Pomažu u apsorpciji vode u crijevima zbog čega daju veći osjećaj sitosti i djeluju laksativno, a odličan su prirodni lijek za lošu probavu i zatvor.

Redovitom konzumacijom joda poboljšava se funkcija štitnjače i metabolizma. Ove alge djeluju na normalan rad štitnjače i hipofize, pomažu funkciji endokrinog i probavnog sustava, aktiviraju rad žlijezda u organizmu.

S obzirom da imaju veliki spektar djelovanja koji je prikladan za širok krug ljudi prikladne su za sve, a posebice za one koji imaju problema s endokrinim sustavom.

Redovitom konzumacijom kelp algi tijelo se opskrbljuje mineralima i vitaminima, ubrzava se sagorijevanje masti, poboljšava se rad probave, unose se antikancerogena svojstva, poboljšava se mentalno zdravlje, organizmu se daje energija, reguliraju se razine kolesterola i pomaže se kod bolesti štitnjače.

U Japanu se najčešće kuha s namirnicama koje onemogućavaju apsorpciju joda poput soje, brokule i kineskog kupusa. Pogodne su za pripremu grahorica, žitarica, temeljaca i mahunarki, a mogu se dodavati i u slana jela kojima obogaćuju nutritivni sastav.

Potrebno ih je omekšati u vodi i zarezati s nožem kako bi oslobodili njihovu aromu. Odličan su dodatak ledenim pićima, zelenim smoothiejima i čajevima.

Ova alga sadrži enzime koji razbijaju šećer u grahoricama, smanjuju probavne tegobe i poboljšavaju apsorpciju nutrijenata.

Iako imaju preveliku količinu joda, on nestaje kuhanjem. Imaju čudesnu sposobnost smanjivanja plinova i nadutosti i povećanja probavljivosti mahunarki. Mogu se koristiti kuhane, sušene, sirove, u prahu i ukiseljene. Ukoliko ih konzumirate u prahu najbolje ih je dodavati juhama, salatama, predjelima i rižotima.

Alge kao lijek

Alge su morske trave i jedna od najvažnijih namirnica za bolje zdravlje organizma, budući da obiluju važnim sastojcima poput minerala, vitamina i bjelančevina. Postoji preko 20.000 vrsti od čega se velik broj koristi u kozmetici, liječenju i prehrani.

Mogu se podijeliti prema boji, pa se tako crvene, zelene i smeđe smatraju makroalgama kojih ima najviše u dubinama oceana i mora te plave koje pripadaju mikroalgama, a mogu se pronaći u kućnom akvariju.

Pored toga što imaju dovoljno vitamina i minerala, imaju visok postotak vlakana, od čega 75% ukupne mase algi mogu činiti vlakna. Sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline koja su neophodne za bolje zdravlje. Slijede ljekovita svojstva algi:

 • Liječe dijabetes
 • Pojačavaju snagu organizma
 • Štite od raka
 • Ublažavaju menstrualne tegobe
 • Štite od bakterija
 • Štite od virusa
 • Pomažu kod čišćenja organizma – uz pomoć klorofila ili prirodnog antioksidansa.
 • Omogućuju normalan rad metabolizma – u algama se nalazi dovoljno joda koji pomaže radu štitnjače bez koje bi teško bilo zamisliti rad metabolizma.
 • Utječu na mršavljenje – velika količina vlakana čini alge važnom namirnicom za gubitak kilograma.
 • Pružaju zaštitu od bolesti srca – zbog visoke količine magnezija mogu sniziti krvni tlak te smanjiti rizik od infarkta.
 • Čuvaju zdravlje kostiju – zbog kalcija morska trava ima važnu ulogu za očuvanje zdravlja kostiju i zglobova.

Pored kelp algi postoje i druge ljekovite trave:

 • Wakame – smeđa alga blagog okusa najpopularnija u kuhinjama istočnih zemalja. Bogata je A,C, E, K i D vitaminima. Snižava krvni tlak te ublažava simptome bolesti srca. Zahvaljujući fukoksantinu potiče potrošnju masti te pomaže izgubiti kilograme.
 • Chlorella – slatkovodna zelena alga bogata aminokiselinama, mineralima, B, C i E vitaminima te beta – karotenom. Pomaže regulirati krvni tlak, očistiti organizam te ojačati imunitet.
 • Afa alge – ili Klamatska alga raste na vulkanskim i geotermalnim izvorima, a zbog čega sadrži velik broj minerala u kelatnom obliku. Sadrži vitamine, antioksidanse, klorofil, bjelančevine i enzime. Poboljšavaju koncentraciju, djeluju na mozak i živčani sustav te štite od radijacije.
 • Kombu – smeđa alga blagog okusa i trakastog oblika. Najviše se koristi u japanskoj kuhinji te kao temeljac za brojne juhe. Sadrži minerale od kojih je najvažniji jod uz čiju pomoć djeluje pozitivno na štitnjaču. Odlična je za rad jetre te jačanje krvnih žila.
 • Spirulina – slatkovodna alga spiralnog oblika. Bogata je vlaknima, mineralima te A, B, C, D i E vitaminima. Važna je i kao izvor beta – karotena, a pomaže smanjiti rizik od raka, kod mršavljenja te regulira rad probave. Ima antialergijska i protuupalna svojstva te pomaže kod stresa.

Bilo da ih koristite kao dodatak prehrani ili za pripremu raznih jela, važno je pronaći način kako ih uvrstiti u svakodnevni život.

Autor: A.Z., Foto: Teacoolish/Wikimedia