Brzo i efikasno čišćenje

krivo posporemanje

Do prije nekoliko desetljeća, u doba naših baka, higijena doma održavala se ručno. Na pranje podova, posuđa i odjeće u doba naših baka, odlazilo je više od tri sata dnevno. Kada zbrojimo sve što tada obavljalo u kućanstvo ispada da smo danas po danu uštedjeli čak pet sati!

Za ručno pranje posuđa trebalo je izdvojiti i do pola sata, i to kada se ne radi o punom sudoperu. U slučajevima kada bi sudoper bio vrhom pun, na pranje posuđa odlazilo je i do sat vremena. Nakon toga, trebalo je počistiti mrvice te pomesti i obrisati cijeli pod na što je odlazilo skoro sat i pol, zavisno o kvadraturi stana. Također, starije generacije nisu imali perilicu za pranje rublja ili su većinom rublje prale ručno kako bi uštedjele struju što znači da je pranje rublja odlazilo i do dva sata više. Danas, iako je situacija malo drukčija i dalje nam odlazi puno vremena na čišćenje doma.

Koliko god nam čišćenje doma bilo naporno i dosadno, moramo ga redovito obavljati, kako bi on bio čist i kako bi se u njemu osjećali ugodno. U nastavku donosimo kako možete lakše i brže očistiti neke predmete i dijelove doma, koji nam inače oduzimaju puno vremena ili ih jednostavno čistimo na krivi način.

Trikovi za brzo čišćenje doma

Glava tuša se ne može temeljito i detaljno očistiti samo ispiranjem. Tuš će se najbolje očistiti kako u malu vrećicu za meso ulijete ocat pa je stavite preko glave tuša. Vrećicu možete zavezati gumicom ili kuhinjskom krpom. Ostavite da tako odstoji sat vremena pa tuš obrišite mokrom krpom i dobro osušite.

Nema potrebe da trošite puno vremena na čišćenje mikrovalne pećnice jer najbolja sredstva za čišćenje su voda i ocat. Napravite mješavinu vode i octa te je stavite u zdjelicu koju ćete zatim staviti u mikrovalnu pećnicu na dvije minute. Nakon ovog postupka, bit će dovoljno da mikrovalnu pećnicu prebrišete i ona će izgledati i mirisati divno.

Ako već duže vrijeme gledate u prljave rolete, a nikako da ih očistite mi imamo brzo i jednostavno rješenje kako da budu kao nove. Uzmite dvije čarape, ocat i vodu, pomiješajte ocat i vodu te čarapom prebrišite rolete. Nakon toga uzmite i suhu čarapu te prođite i njoj preko roleta.

Ne morate više rastavljati mikser kako biste ga očistili. Najbolje i najjednostavnije ćete ga očistiti tako da ga napunite vodom i u njega dodate nekoliko kapi deterdženta za posuđe. Ostavite da se vrti tako dvije minute pa nakon toga izlijte vodu i dobro ga isperite.

Pećnicu ćete lako očistiti smjesom sode bikarbone i vode kojom je dovoljno premazati pećnicu i ostavite da tako stoji preko noći. Drugog dana, mokrom krpom prebrišite pećnicu i pokušajte odstraniti cijeli sloj sode bikarbone. Potom, u bocu s raspršivačem ulijte ocat pa pošpricajte pećnicu. Poslije toga, prebrišite mokrom krpom pa upalite pećnicu na pola sata kako bi se osušila.

Ako razmišljate o kupnji novog madraca jer je vas stari madrac prljav, razmislite dva puta. Možete ga dobro dezinficirati tako da ga usišete, a nakon toga ga cijelog posipate sodom bikarbonom. Ostavite da tako sve odstoji jedan dan pa ponovo dobro usišite.

Svi znamo da se četkice za zube moraju mijenjati sva tri mjeseca, a jesti li znali da ih za to vrijeme morate i redovito održavati? Najbolje ćete ih očistiti ako u čistu vodu ulijte malo octa i u njemu ostavite uronjene četkice da odstoje nekoliko sati.

Aparat za kavu se mora redovito čistiti kako bi kava imala onaj najbolji okus. Najbolje ćete ga očistiti tako da spremnik za kavu napunite mješavinom vode i octa. Upalite aparat za kavu i ostavite da tako napravi kavu. Kada je aparat gotov, ostavite još da tako stoji sat vremena. Nakon toga, izlijte tekućinu iz spremnika i stavite u njega čistu vodu. Neka aparat radi tako još nekoliko puta kako bi se dobro isprao sav ocat.

Jeste li znali da daske za rezanje ne bi smjeli prati s deterdžentom za pranje posuđa? Deterdžent vrlo lako može ući u urezana mjesta, odnosno u rupice na daski. Stoga, najbolje ćete je očistiti prirodnim sredstvom, odnosno mješavinom limuna i soli. Prepolovite limun i u njega utrljate malo grube soli. Nakon toga limunom dobro izribajte dasku. Kada ste to završili, pređite sapunom preko daske i isperite dobro vodom.

Dječje igračke se redovito moraju prati kako bi vaši mališani bili sigurni. No, njihovo pranje iziskuje puno vremena. Probajte si olakšati i ubrzati posao tako da plastične igračke stavite u perilicu posuđa i operete kao da perete posuđe.

Ako je vaš stari toster izgubio sjaj, vratite ga kremom tartara. Istrljajte ga i bit će kao nov.

Ribež će biti čist ako odmah nakon ribanja na njemu ogulite i jedan krumpir. Kiseline iz krumpira će sa sobom povući sve ostatke od prethodne hrane i brzo očistiti ribež.

Posudu od pečenja najbolje ćete očistiti pastom od hidrogen peroksida i sode bikarbone. Dobivenom mješavinom prekrijte cijelo dno te nakon nekoliko sati dobro isperite.

Ako imate željezne tave, za njihovo čišćenje najbolje će biti voda i krupna sol. Tako ćete je najbolje izribati i ukloniti ostatke zapečene hrane i masnoće. Nakon toga dobro je osušite i na nju stavite tanki sloj ulja pa je spremite na njezino mjesto.

Nevjerojatno, ali kriška kruha će ukloniti svu prljavštinu sa slika obješenih na zidu. Pređite lagano kruhom preko slike i ona će u taj čas biti čista.

U nastavku saznajte kako najjednostavnije možete očistiti kućanske aparate.

Kako bi vam ostalo puno više slobodnog vremena za zabavu i vaše najmilije, držite se ovih savjeta i manje vremena trošite na čišćenje. Uvijek kada morate birati između obavljanja kućanskih poslova i provođenja slobodnog vremena s obitelji, izaberite vrijeme s obitelji jer lijepih trenutaka ćete se sjećati cijeli život. Takvi trenuci nemaju cijenu.

Autor: M.L., Foto: AISPIX by Image Source/Shutterstock