Kombu alge

kombu alge

Kombu alge su vrlo hranjive te sadrže proteine, vitamine i minerale. Takve alge imaju svojstva koja djeluju protiv upale te štite imunitet i pomažu u borbi protiv zloćudnih bolesti. Saznajte za što su još dobre spomenute alge.

Sve je više onih koji se odlučuju za prirodno liječenje bolesti uz pomoć važnih i korisnih prirodnih lijekova. A kako i ne bi kada pojedini prirodni lijekovi dokazano djeluju protiv raka. Kronična upala može ubrzati promjene na stanicama i pogoršati njihovo stanje, dok će alge spriječiti upalu i zaustaviti nastanak kancerogenih stanica.

Japanke koje jedu alge imaju nižu stopu nastanka raka dojke, a supstance koje pomažu u borbi protiv raka se nalaze u algama u velikim količinama te na taj način mogu pomoći protiv određenih vrsta raka.

Alge povećavaju energiju kod ljudi koji imaju nedovoljno aktivnu štitnjaču te manjak joda u organizmu. One sadrže nekoliko minerala koji su prijeko potrebni ljudskom organizmu, a to su magnezij, selen, jod, kalcij, bakar i željezo.

One sadrže i velike količine C vitamina koji je važan za sprečavanje raspada kolagena u koži tkiva i krvarenje desni. Konzumirajući takve alge koža dobiva zategnut i zdrav izgled.

Na površini algi često se nalazi bijeli sloj koji je normalan i nije ni malo štetan. Prije upotrebe je samo potrebno uz pomoć vlažne krpice pobrisati njihove listove.

Koriste se i u prehrani, a najbolje su kada se kuhaju s grahom. Ako će vrijeme kuhanja biti kratko savjetuje se da se alge prije kuhanja potope u vodi i ostave da odstoje 20 minuta. S obzirom da imaju sposobnost ublažiti druge namirnice s kojima se kuhaju moći će se spriječiti napuhnutost.

Zdrave su jer sadrže jer sadrže enzime koji pomažu u razgradnji određenih šećera u grahu, odgovorni za napuhnutost i plinove, zbog čega je probavljanje graha puno lakše.

Djeluju i kao protuotrov za višak stvaranja natrija te smanjuju krvni tlak i kolesterol u krvi. Ove su alge bogate kalijem, vitaminima A i C, jodom i kalcijem.

Uzgajaju se u Japanu, a dostupne su suhe, zamrznute, svježe i ukiseljene. Slatke su, a najčešće se koriste kao dodatak umacima, juhama i varivima. Savjetuje ih se jesti u što većim količinama kako bi u organizam unijeli sve potrebne tvari.

Autor: A.Z., Foto: Helen Lee/free images