Hrana za čišćenje organizma

hrana za čišćenje organizma

Jetra je vrlo važan organ u ljudskom organizmu koji ima ulogu pročišćavanja organizma. Kako bi jetra pravilno funkcionirala treba joj s vremena na vrijeme priuštiti detoksikaciju. Slijedi najbolja hrana za čišćenje organizma.

Detoksikacija organizma

Kako bi mogli omogućiti normalan rad organizma, potrebno je pobrinuti se da ne dođe do opterećenja, budući da organizam mora eliminirati štetne tvari te probaviti nezdravu i tešku hranu.

Ako želite znati kako prepoznati kada je tijelu potrebno čišćenje, slijede znakovi koji će vam otkriti da se u organizmu nakupilo previše štetnih tvari:

  • zatvor
  • glavobolja
  • prekomjerno mršavljenje
  • alergija
  • depresija
  • probavne smetnje
  • problemi s kožom
  • problemi s pamćenjem

Bez obzira što se čišćenje tijela može napraviti bilo kada, smatra se kako je proljeće najbolje vrijeme za detoksikaciju. Razlog je duga zima kada u prehrani obično nedostaje svježeg voća i povrća. Upravo proljeće, ali i ljeto predstavljaju godišnja doba kada je nastupio trenutak za dovoljan unos minerala i vitamina.

Hrana za čišćenje organizma

Zdrava i čista hrana je najbolji lijek za pročišćavanje organizma kako bi se osvježila krvna slika i probava te kako bi se popravilo cjelokupno stanje ljudskog duha i tijela.

Tijelo se iznutra pere uz pomoć tekućine, a savjetuje se umjesto čiste vode s vremena na vrijeme popiti limunadu bez šećera, jer vitamin C otapa toksine u vodi i zbog toga lakše izlaze iz tijela.

Isto tako češnjak ima izrazito antivirusno i antibakterijsko djelovanje, a u detoksikaciji sudjeluje aktiviranjem enzima koji će pomoći u radu jetre.

Klice brokule imaju do 50 puta jače djelovanje i to antikancerogeno od najjačeg antioksidanasa. Sve vrste voća su bogate korisnim vlaknima, vitaminom C i antioksidansima. Voće koje je najbolje za čišćenje organizma su ananas, malina i kivi.

Zeleno lisnato povrće je izuzetno zdravo i poželjno je njime čistiti organizam, a neko od zelenog lisnatog povrća je i kelj, zelena salata, matovilac, radič, poriluk i blitva.

Savjetuje se da se zeleno lisnato povrće jede sirovo kad god je to moguće, a ako je potrebna termička obrada savjetuje se da ga se kuha na pari kako bi se hranjivi sastojci što više sačuvali.

U zelenom lisnatom povrću se nalazi klorofil koji pomaže tijelu da ukloni toksine iz okoliša te se smatra glavnim saveznikom jetre.

Potočarka ima diuretski učinak i bogata je mineralima, zbog čega ju treba što češće konzumirati. Najbolje je staviti šaku potočarke u sendvič, salatu ili juhu.

Zeleni čaj ima jako antioksidativno djelovanje zbog čega se smatra jednom od najzdravijih tekućina koja se unosi u organizam. Isto tako katehin koji se nalazi u zelenom čaju1 ubrzava rad jetre.

Sjemenke sezama uspješno smanjuju negativan utjecaj kemikalija i alkohola na jetru, a najbolje ih je koristiti kao dodatak u mesu ili salatama.

Trputac je bogat topivim vlaknima, a upija kolesterol i toksine kako bi se lakše izbacili iz organizma. Može se pronaći u obliku praha koji se inače stavlja u napitak koji pomaže i probavi.

Zelena glina je još jedna namirnica koja će pomoći očistiti tijelo. Možete ju pomiješati s vodom i popiti ili iskoristiti za kupku. Napunite kadu vodom i dodajte 1 šalicu zelene gline. Opustite se u kadi i nakon 15 minuta izađite.

Nakon čišćenja ne zaboravite uzeti probiotike kako bi vratili dobre bakterije. Očistite svoje tijelo uz pomoć prirodnih metoda nakon kojih ćete se bolje osjećati.

Autor: A.Z., Foto: Lecic/Shutterstock