Kako stvoriti idealne uvjete za spavanje

Udobno spavanje, Foto: Yuri Arcurs/Shuttesrock

Idealni uvjeti za spavanje važni su za kvalitetan san i dobru produktivnost i raspoloženje tijekom dana. Nedostatak sna donosi loše raspoloženje, manjak koncentracije, razdražljivost i slabost. Stoga, na vama je da učinite sve kako biste se dobro i kvalitetno naspavali.

Broj sati potrebnih za san razlikuje se od osobe do osobe, no potreba za kvalitetnim snom je univerzalna. U nastavku donosimo kako stvoriti idealne uvjete za spavanje i kako se konačno dobro naspavati. Stvorite od spavaće sobe vašu oazu mira i opuštajuće i udobno mjesto za san.

Ugasite jaka svjetla prije odlaska na počinak

Najjednostavniji i najlakši način da vam u što kraćem roku dođe san na oči je da stvorite tamu u vašoj spavaćoj sobi. Jako svjetlo razbuđuje sva osjetila i njime nesvjesno utječete na što dužu budnost.

Prigušite svjetla ili ih potpuno ugasite i upalite svijeću te uživajte u poluležećem položaju uz šalicu mirisnog čaja od mente. Na noćni ormarić stavite male lampe koje daju blago svjetlo, tek toliko da možete pročitati nekoliko redaka knjige prije odlaska na spavanje. Ako vam s ulice bliješti javna rasvjeta ili neonske reklame, navucite zastore ili rolete i zamračite prostor.

Uklonite svu elektroniku iz sobe

Laptop, televizor i mobitel stvaraju plavu umjetnu svjetlost koja vas može razbuditi i pokvariti san. Vjerojatno se i vama dogodilo to da ste do dugo u noć gledali film, što je kasnije utjecalo na vaše raspoloženje i budnost. Uklonite iz sobe sve što stvara podražaj i lakše ćete se opustiti i zaspati.

Tišina je važna za san

Ponekad nam se čini da je jako teško stvoriti idealne uvjete za kvalitetan san. Partner hrče, čuje se buka izvana ili susjedi koji slave? Što učiniti? Najjednostavniji način je da se na vašem noćnom ormariću uvijek nađu čepići za uši u pripremi. Uz njih ćete si odmah osigurati tišinu i lako utonuti u san.

Lavanda za bolji san

Ljudi se od davnina koriste lavandom koja dokazano ima umirujuća svojstva. Uronite u lavandinu kupku prije spavanja ili nabavite omekšivač za posteljinu s mirisom lavande. Čak i male vrećice lavande ili svijeća i eterično ulje od lavande mogu uvelike pridonijeti opuštanju.

Ograničite aktivnosti u krevetu

Stručnjaci smatraju da bi krevet trebao biti rezerviran samo za dvije stvari, za odmor i ljubav. Nemojte koristiti krevet za učenje, rad i konzumiranje hrane. Naš mozak radi tako što povezuje prostorije s aktivnostima, a ako ćete krevet koristiti i za rad, to ga može zbuniti i tako unazaditi proces opuštanja prije spavanja. Spavaća soba i krevet trebali bi biti isključivo mjesto za opuštanje, odmaranje i spavanje.

Niža temperatura za dobar san

Ako možete, smanjite temperaturu zraka u vašoj spavaćoj sobi. Smanjite slojeve odjeće ili se pokrijte tanjim pokrivačem. U slučaju da vas muče vruće ljetne noći, a nemate klima uređaj, odlično rješenje je i ventilator koji će osvježiti prostor i potaknuti bolju cirkulaciju zraka.

Autor: M.L., Foto: Yuri Arcurs/Shuttesrock