Kako smanjiti prekomjernu težinu

mali obrok

Da bi se što bolje razumio problem koji zanima tolike žene, valja naglasiti da postoje dvije vrste prekomjerne težine: ona koja nas muči već mnogo godina, možda čak od početka mladosti i ona koja je novijeg datuma.

Dijete se uvelike razlikuju jedna od druge, a ovise o vrsti gojaznosti protiv kojih se bore.

Je li potrebno gladovati? Uzmimo slučaj žene koja je opazila oko svoje četrdesete ili pedesete godine da već dugo vremena ima suvišnih sedam ili osam kilograma. Ona nije zapravo debela, ali se osjeća nekako nezgrapnom. Što takva žena mora poduzeti?

[fvplayer src=”http://vimeo.com/114871400″]

U prvom redu treba znati da čovjek koji želi smršaviti ne mora gladovati. Gladovanje je opasno. Ne može se živjeti mjesecima od tvrdo kuhanih jaja, jogurta i voća, a osim toga se glad ne može dugo psihološki podnositi.

Ta bi žena morala izmijeniti svoju prehranu. Trebala bi umjesto svježeg kruha jesti prepečenac, umjesto suhomesnatih proizvoda nemasno meso ili ribe, umjesto kuhanog masnog povrća salatu s malo ulja, a mjesto kolača voće.

Ta će žena mnogo lakše mršaviti ako je svjesna da smije potrošiti samo dvije kocke šećera na dan, jednu za jutarnju kavu i drugu za popodnevnu te da sama sebe vara ako pojede više. Zanimajte se za kaloričnu vrijednost namirnica.

Ima žena koje tvrde da se neprestano bezuspješno trude da smršave pa misle da su gojazne zbog slabog funkcioniranja žlijezda. Ali, takve debljine vrlo su rijetke, svega 5% svih slučaja.

Što moraju raditi te žene? Jednostavno, odabrati podnošljivu dijetu koje će se moći držati duže vrijeme, a da pri tome ne trpe. Prvi je uvjet da dijeta za mršavljenje bude efikasna te psihološki podnošljiva.

Kakva mora biti takva dijeta? Sastojat će se od hrane biljnog podrijetla i s mnogo više proteina nego masti. Nadalje, treba uzimati male obroke nekoliko puta. Dvopek s vrlo malo maslaca ili margarina i meko kuhano jaje preporučuje se za doručak.

U jedanaest sati obavezno je pojesti jednu jabuku da se smanji glad. Ručak će se sastojati od tanjura s nemasnim komadom mesa te nekoliko mrkvica i samo jednim krumpirom. Svakako ćete kasnije, tj. oko 16 sati, pojesti jedan jogurt ili zdjelicu kompota sa saharinom. Večera će biti vrlo lagana.

Rezultat takve dijete zacijelo neće biti čudesan; najvjerojatnije ćete u prvom mjesecu izgubiti svega jednu ili možda dvije kile. No isto toliko izgubit ćete idući mjesec; kasnije ćete gubiti sve manje, ali nakon godine dana imat ćete ipak nekoliko kilograma manje, a to znači toliko centimetara manje u struku i bokovima.

Budući da se takva dijeta može provoditi beskrajno dugo, bez ikakvih poteškoća po zdravlje, s vremenom ćete postići željenu težinu, ali je nećete uspjeti dalje smanjivati čak ni ako nastavite dijetu.

Takvo mršavljenje je najčešće vrlo polagano, a organizam koji je neprestano bio naviknut da bude debeo, teško se privikava na promjenu. To vrijedi i za mršave žene, koje dobro znaju koliko se trude da povećaju težinu, ali im to nimalo lako ne polazi za rukom.

Foto: OtnaYdu/Shutterstock