Eterično ulje tamjanovca, vaš vrijedan saveznik u borbi protiv bora

bore na licu

Arapski tamjanovac ili olibanum (lat. Boswellia carterii) je drvo iz porodice Burseraceae, koje raste autohtono na području jugozapadne Azije, južne Indije i središnje Afrike. Rod Boswellia obuhvaća oko 20 vrsta tamjanovaca.

Osim nama najpoznatije B. carterii, još je nekoliko poznatijih vrsta roda Boswellia: B. serrata, B. sacra, B. neglecta, B. frereana. U prošlosti su postojale namjere komercijalnog uzgoja tamjanovca i u ostalim dijelovima svijeta, ali bez uspjeha. Danas, kvalitetna autentična eterična ulja tamjanovca potječu iz Somalije, Sudana, Kenije, Etiopije, Jemena i Indije.

Najpoznatija priča koja se veže za tamjan (produkt tamjanovca), proizlazi iz kršćanstva. U noći rođenja Isusa, tri su ga mudraca darivala zlatom, mirom i tamjanom.  Tamjan se i dan danas koristi u vjerskim obredima, a stari su ga Egipćani, kao jednu od supstanci, koristili i tijekom balzamiranja.

Ono po čemu je tamjanovac poseban, jest produkt njegovog obrambenog mehanizma. Naime, drvo tamjanovca nakon zarezivanja kore producira oleogumirezinu, smjesu smole, gume i eteričnog ulja, na mjestu ozljede. To je visoko djelotvoran način na koji tamjanovac zatvara ranu i tako sprečava prodor patogenih gljivica, uzročnika biljnih bolesti i štetnika te moguću dehidraciju u surovim aridnim uvjetima.

Međutim, tijekom tisućljeća, njegova prirodna sposobnost, bila je eksploatirana u druge svrhe. Na mjestu ozljede, cijedi se gusta tekućina mliječne boje koja se, tijekom vremena, u doticaju sa zrakom i suncem, kristalizira i stvrdne u oleogumirezin (kolokvijalno nazvan smolom) bijeložute do zlatnosmeđe boje, koji se naziva suzama.

Proces kristalizacije traje oko dva tjedna. Danas je zanimljiv znanstvenicima zbog učinkovitog protuupalnog djelovanja bosvelijskih kiselina na artritične promjene zglobova. Sakupljanje oleogumirezine obavlja se dva puta godišnje, prvi put od ožujka do svibnja te drugi put tijekom rujna i listopada, a traje dva tjedna.

Destilacijom vodenom parom oleogumirezine usitnjene u prah, dobiva se eterično ulje, potpuno bezbojno ili blago žućkaste do žućkasto-zelenkaste boje. Složenog je kemijskog sastava kojim dominiraju kemijske tvari poput pinena, pinena, limonena, mircena, linalola i drugih, a sastav varira ovisno o vrsti, podneblju i tehnologiji destilacije.

Eterično ulje tamjanovca koristi se u parfumerijskoj industriji za proizvodnju najčešće orijentalnih, cvjetnih i muških mirisa. Mirisom pripada donjoj mirisnoj noti, koja služi kao fiksativ cijele mirisne kompozicije. U aromaterapiji, zbog antiinflamantornog, mukolitičkog, ekspektorirajućeg i sedativnog djelovanja, njegova je primjena indicirana kod astme, bronhitisa, artritisa, cistitisa, zatim tjeskobe, nervoze i depresije.

U kozmetologiji, zbog snažnog regenerativnog djelovanja, koristi se za prevenciju, ublažavanje te redukciju bora i strija. Kao kozmetičko sredstvo za očuvanje mladosti i ljepote, poznato je još u davnoj prošlosti.

Kraljica od Sabe njegovala je kožu kupkama i uljnim mješavinama koja su sadržavala eterično ulje tamjanovca, a sličnim ritualima služila se i Kleopatra, koja je pougljeni tamjan koristila kao dekorativno kozmetičko sredstvo kojim je oblikovala karakteristične tamne linije oko očiju.

U kućnoj radinosti, brzo i jednostavno, možete sami prirediti kvalitetno anti-age ulje, mješavinu hladno prešanih biljnih i eteričnih ulja poznatih po svom neupitnom regenerativnom djelovanju, prema sljedećoj recepturi:

  • 10 ml ulja suncokreta
  • 10 ml ulja makadamije
  • 5 ml arganovog ulja
  • 5 ml ulja pšeničnih klica
  • 5 kapi eteričnog ulja arapskog tamjanovca (Boswellia carterii)
  • 2 kapi sjemenki mrkve (Daucus carota)
  • 3 kapi geranija Bourbon (Pelargonium asperum)
  • 5 kapi prave lavande (Lavandula angustifolia)
  • 4 kapi eteričnog ulja slatke naranče (Citrus sinensis)

Uljnu mješavinu čuvati u bočici od tamno obojenog stakla zapremine 30 ml te koristiti navečer nakon uobičajenog večernjeg čišćenja lica. Nakon nanošenja mješavine, pričekati 15-20 min. kako bi se u potpunosti upilo u kožu. Ukoliko primijetite da je koža i dalje suha, slobodno ponovo namažite lice.

Napomena: Trudnice i dojilje trebale bi se prije svake primjene eteričnih ulja posavjetovati s aromaterapeutom.

  Autor: Gordana Gorinšek, mag. ing. fitomed. i aromaterapeut, Foto: sheff/Shutterstock

www.facebook.com/aromaticni.kutak