Kako skinuti zadnjih 5 kilograma

mrsavljenje

Ako ste na dijeti koja vam daje rezultate, možda ste primijetili da onih zadnjih 5 kila koje želite izgubiti, najteže odlaze. Bitno je biti ustrajan, odlučan i dosljedan jer kile nije lako izgubiti, a ako ste blizu svog cilja, ne odustajte jer na cilj ćete i stići.

Ako ste naišli na poteškoće kod gubitka viška masnih naslaga, možda ste previše opterećeni brojanjem kalorija, a premalo unosom proteina. Visokoproteinska hrana ubrzava metabolizam i potiče probavu, a rezultat toga je sagorijevanje više kalorija dok se obrađuju takve namirnice. Osim toga, proteine je vrlo važno jesti jer za vrijeme dijeta čuvaju mišićno tkivo koje zna otići tijekom drastičnog mršavljenja.

Da bi brže smršavili slobodno dižite teže utege i nemojte ih se bojati. Kada imate još zadnjih pet kilograma za skinuti, morate malo šokirati tijelo težim utezima jer će ono tada vidjeti da je vrijeme za promjenu. Teži utezi povećavaju razinu hormona u tijelu, a naše tijelo će nakon vježbanja s teškim utezima još 24 sata nakon toga sagorijevati kalorije.

Znamo da stres nije čovjekov prijatelj jer nas košta mnogih bolesti, a i pri mršavljenju nam nije od pomoći. Da bi mogli održavati normalnu razinu hormona, morate znati upravljati stresom. Stres luči hormon kortizol koji smanjuje tjelesne mogućnosti za spaljivanje. Stres je teško izbjegavati, ali ga ipak možemo kontrolirati. Možete smanjiti unos šećera i kofeina koji povećavaju razinu stresa.

Bitno je kod takvog mršavljenja unositi dovoljno masnoća – ali zdravih masnoća jer one potpomažu gubitak kilograma. Zdrave masnoće možete naći u orašastim plodovima, kokosovom ulju, lososu, maslinovom ulju.

Da bi mršavljenje bilo što uspješnije bitno je piti što više vode. Izbjegavajte gazirana i zaslađena pića. Dobro je popiti čašu vode prije obroka i jest ćete manje.

Proces mršavljenja će biti puno lakši ako uz sebe imate osobe koje vas podržavaju ili osobe koje prolaze kroz isti proces mršavljenja pa možete biti uzajamna podrška.

Kako bi vaše mršavljenje protjecalo što uspješnije donosimo vam vježbe koje se rade u intervalima kroz kombinaciju intenzivnih vježbi i odmora. Karakteristike intervalnog treninga su da se vježba temelji na pravilnom rasporedu intervala rada i intervala odmora, najčešće u omjeru 1:2 ili 1:3. Izuzetno je stresan za lokomotorni i kardiovaskularni sustav, a primjenjiv je za gotovo sve sportske aktivnosti.

Kako izvoditi ove vježbe za što učinkovitije mršavljenje provjerite u videu:

Autor: S. G., Foto: Poznyakov/Shutterstock