Klasična glazba za opuštanje

gramofon

Glazba je zapravo određena frekvencija koju ne vidimo i ne osjetimo, ali je čujemo. Dok slušanje određene glazbe našem duhovnom stanju donosi mir i olakšanje, slušajući drugu vrstu glazbe osjećamo adrenalin i uzbuđenje, dok treća vrsta u nama budi agresiju i nemir.

Nekim frekvencijama smo izloženi svakodnevno dok smo određenim izloženi povremeno, bilo željom ili slučajno. U drevnoj Indiji, mudraci li vračevi koji su bili starješine sela i odgovorni za pleme, raznim su mantrama liječili, utjecali na vrijeme, oživljavali mrtve ili čak utjecali na živa bića i predmete. Te mantre su posebne zvučne vibracije koje kada se posebno i pravilno izgovaraju stvaraju snažan utjecaj na ljude i okolinu.

Ne samo u drevnim plemenima već i u suvremenoj znanosti poznato je da frekvencije djeluju na živa bića. Pod utjecajem klasične glazbe biljke bi rasle i cvale dok su pod utjecajem rock glazbe, venule i sušile se.

Utjecaj glazbe na čovjekov razvoj i socijalni život uglavnom je pozitivan učinak na osobni i društveni razvoj mladih na socijalizaciju, samopouzdanje i optimističniji stav prema životu. Također, sviranje instrumenta ima pozitivan utjecaj na naše moždane funkcije, razvoj kreativnosti, raspoloženje, i emocionalni razvoj.  Istraživanja su pokazala da se glazbene oznake dura i mola povezuju s osjećajem sreće odnosno tuge.

Klasična glazba djeluje pozitivno na raspoloženje i zdravlje, pozitivno djeluje na depresiju i otklanja tjeskobu. Slušajući klasičnu glazbu poboljšava se sposobnost da se na nešto usredotočimo te pobuđuje u nama kreativnost i bolje pamćenje. Također, zabilježen je pozitivan utjecaj na imunološki sustav.

Međutim neizostavno je da na različite ljude različito djeluje glazba, tako neke ljude klasična glazba živcira i uznemiruje. Dok ih rock, pop i Heavy metal smiruju. Za Heavy metal i tehno se dokazano ističe da negativno djeluje na ljude, podiže razinu stresa i agresije. Također, takva glazba povisuje otkucaje srca i podiže krvni tlak. Uz duži period izloženosti toj glazbi dokazano je da negativno djeluje na rast i razvoj biljaka. No, s druge strane kod određenih ljudi takva glazba djeluje dobro za izbacivanje negativnih emocija i frustracije.

Klasična glazba možda je teška za slušati u početku, no ima raznih izvođača i skladbi koje možete iskušati i pronaći nešto za sebe. Tako ćete si pomoći otkloniti psihičku napetost i stres, a i vaše zdravlje će biti bolje.

Autor: J.S., Foto: Dusan Jankovic/Shutterstock