Kako se kvalitetno odmoriti

opustanje

Naši sve luđi i luđi rasporedi, previše posla, previše stresa, ostavlja nam sve manje vremena za opuštanje i dobar odmor. Ali, odmor nakon iscrpnog rada je doista potreban, treba ga shvatiti ozbiljno i iskoristiti što kvalitetnije.

Kada je naše tijelo u ravnoteži, onda savršeno funkcionira, no kada se u njemu nagomilava stres i štetni toksini tada dolazi do neravnoteže organizma i tu pomaže kvalitetan odmor. On će otkloniti toksine iz tijela, revitalizirati organizam i godit će našem fizičkom i psihičkom zdravlju.

No, bitno je znati kako se kvalitetno opustiti. Odmarati, a ne biti opušten, sjediti ispred tv-a ili u kafiću, a iznutra smo napeti, ne može našem tijelu pružiti odmor i revitalizaciju. Ako smo opušteni “iznutra”, tada ćemo se napuniti energijom i bolje ćemo se osjećati.

Za našu psihofizičku uravnoteženost je bitan naš živčani sustav, odnosno centralni i autonomni sustav. Autonomni sustav ima parasimpatički i simpatički sustav, a oni su bitni za revitalizaciju i odmor. Stres će aktivirati simpatičku stranu živčanog sustava koji će potaknuti lučenje adrenalina, hormona stresa i kortizola.

Simpatički živčani sustav dovodi krvotok u velike mišiće, a tada tijelo misli kako mora bježati od nečega, a to se manifestira kroz suha usta, znojenje, bljedilo, nesanicu, povećane zjenice. Povremeno se isključuje i imunološki sustav, a ako je stanje stresa dugoročno, tijelo će biti iscrpljeno. Ubrzanim životnim stilom kojim živimo stalno aktiviramo simpatički živčani sustav.

Parasimpatički živčani sustav će se aktivirati u opuštenom stanju. On aktivira krvotok da pravilno cirkulira po cijelom tijelu i dolazi do svih organa, te tako pomaže tijelu da se obnovi i revitalizira od toksina. U opuštenom stanju disanje će nam biti duboko i opušteno, a tijelo tako prima više kisika što je izuzetno bitno za rad organa i izmjenu tvari i organizmu.

Da bi se kvalitetno opustili i odmorili bitno je pravilno disati. Disanje je povezano s našim mentalnim i emotivnim stanjem. U opuštenom stanju dišemo duboko i sporo, a u uznemirenom ćemo disati plitko i ubrzano. Ovo je nešto što možemo kontrolirati pa bismo svjesno trebali disati duboko i sporo, a emocije će se tako smiriti.

Odličan način za opuštanje je šetnja na suncu i prirodom. Istovremeno treba svjesno disati duboko, sunce i svjež zrak će pomalo izlučivati hormon sreće serotonin.

Autor: S.G: Foto: Daxiao Productions/Shutterstock