Višak kože nakon mršavljenja

pretilost

Kada naglo smršavite, dobro je što dobijete lijepu liniju, no problem se pojavljuje s viškom kože. Iako biste se htjeli napokon dobro osjećati u svome tijelu, višak kože je vjerojatno nešto što će vam predstavljati prepreku da u njemu potpuno uživate.

Višak kože će se najčešće pojaviti nakon poroda ili nakon naglog mršavljenja kod izražene pretilosti. Osobe koje naglo smršave su se najčešće udebljale u pubertetu, a kasnije im je došla na naplatu prekomjerna konzumacija hrane te kad su postali svjesni svog izgleda odlučili su se na drastično mršavljenje.

No, tada koža izgubi svoj elasticitet i ne može se vratiti, nego ostane visjeti. Višak kože će se najviše vidjeti na trbuhu, natkoljenicama i nadlakticama. Problem s viškom kože može se pojaviti i nakon prve trudnoće, no češće će se pojaviti nakon druge ili treće uzastopne trudnoće. Osim pojave viška kože, dolazi i do pojave strija, a mogu se razmaknuti i trbušni mišići.

Do viška kože dolazi jer ona izgubi svoj elasticitet i ne mogu se pokrenuti mehanizmi kako bi joj se vratila vitalnost. Kod starijih osoba ovaj problem se pojavi kao hormonalno-metabolički, odnosno zbog gravitacije, pa s godinama polagano dolazi do viška kože na području trbuha.

Učinkovit i siguran način za rješavanje ovog problema ja estetska operacija koja se naziva abdominoplastika. Njome se odstranjuje višak kože i masno tkivo, ako su trbušni mišići razmaknuti, šivaju se, ako postoji bruh, uklanja se i stvara se novi pupak.

Osim toga, mogu vam pomoći i sportske aktivnosti, hidratantne kreme, masaža i pravilna prehrana. Ovaj problem se otprilike u istoj mjeri pojavljuje kod žena i kod muškaraca jer mu je najčešći uzrok zapravo pretilost. Ova pojava je sasvim normalna i događa se zbog grešaka u prehrani.

Abdominoplastika pada među najvećim operacijama u estetskoj kirurgiji i kod dobrog kirurga s njegovim stručnim timom trajat će oko 2,5 sata. Operacija se radi pod općom anestezijom, a nakon operacije je potrebno ostati dva do četiri dana na odjelu pod nadzorom. Nakon operacije bi trebalo mirovati mjesec dana i ne baviti se aktivno sportom ili težim fizičkim aktivnostima.

Autor: S.G., Foto: Khosro/Shutterstock