Emocionalna nezrelost kod odraslih

krivnja

Često nam se događa da susrećemo ljude koji se ne ponašaju u skladu sa svojim godinama. Čine se nezreli i djetinjasti. Stručan naziv je taj da su oni emocionalno nezrele osobe. Emocionalna nezrelost može biti uzrokovana nizom faktora, od zdravstvenih, psiholoških pa sve do ekoloških. Radi se o osobama koje uz terapiju i podršku obitelji mogu funkcionirati u svakodnevnom životu.

Emocionalna nezrelost obično je posljedica neke teške traume. Događa se osobama koje su bile fizički, psihički ili seksualno maltretirane u obitelji, u školi ili na poslu. Ona može biti i posljedica nekih bolesti kao što su neka oštećenja mozga, autizam, anksioznost ili depresija.

Emocionalna nezrelost javlja se i kasnije u životu kod djece kojoj nije pruženo dovoljno slobode za vrijeme odrastanja, ako su bila previše sputana i kontrolirana od strane roditelja.

Emocionalno nezrela osoba ne prihvaća stvarnost takvom kakva ona je, odbija joj se prilagoditi i živi u svom svijetu. Nije u stanju rješti na vrijeme svoje probleme i teško se nosi s gubicima. To su osobe koje ne prihvaćaju svoje godine i zrelost i često padaju u kušnje. Nisu navikle na kompromise i prilagodbu i teško rješavaju konflikte. Kod nezrele osobe često se događa i to da za svoje stanje traži krivicu u drugima.

Emocionalna zrelost pojedine osobe nema veze s godinama. Kod nekih do zrelosti dolazi ranije, a kod drugih puno kasnije. Ona se ne može steći obrazovanjem. Neki ljudi čak izbjegavaju zrelost jer se ne mogu nositi s važnim životnim pitanjima i problemima. Ne znaju se nositi s bolešću, vezama, brakom, roditeljstvom ili nezaposlenošću. Oni potiskuju svoje problema i prave se da ih nema.

Zrele odrasle osobe žele u životu uvijek napredovati, kako u privatnom tako i u poslovnom okruženju. Oni žele ostvariti vezu i dobar posao. Nezrele osobe to ne zanima. One nemaju dovoljno samopouzdanja da bi razvile kvalitetan odnos pa se njihovi odnosi svode na plitke i površne, čineći kod njih samo trenutno zadovoljstvo. Oni ne razmišljaju o tome kako će odnos napredovati.

Da bi osoba bila emotivno zrela ne znači da mora izgubiti onu mladenačku pozitivnu stranu, energiju i dječačku strast prema životu. Emotivna zrelost je razvijena emocionalna inteligencija. Ključno je razviti samopouzdanje, tj. zadovoljstvo samim sobom i uživati u životu. Samokontrola je pri vrhu bitnih stavki emotivno zrele osobe. To su osobe koje mogu prihvatiti i kontrolirati svoje emocije i želje. Promišljanjem će doći do pravilnog izbora. Nose se sa svojim odlukama i stresom te iz svakog događaja nauče nešto novo. Radi se o odgovornim osobama koje uspješno vode svoj privatni i poslovni život.

Autor:M.L., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock