Kako se boriti protiv tjeskobe

kako se boriti protiv tjeskobe

Nikada nije bilo važnije znati kako se boriti protiv tjeskobe budući da se povezuje s brojnim zdravstvenim problemima, kao što je ubrzano disanje, povećan broj otkucaja srca te nesvjestica i znojenje. Slijede korisne i zanimljive informacije koje donose najbolje načine za borbu protiv tjeskobe.

Svatko od nas bi se trebao znati nositi sa svojim strahovima. Postoji nekoliko vrsta strahova kao što je strah od zatvorenih prostora, strah od visine i mnogi drugi.

Pogrešno je vjerovati kako će se određene stvari koje izazivaju tjeskobu lakše prebroditi ako se izbjegavaju. Za suočavanje s onim što uzrokuje tjeskobu dovoljno je 40 minuta nakon čega ona nestaje. Dokazano je kako će se tjeskoba vratiti samo ako ju se nastoji potisnuti.

Stres je jedan od glavnih uzročnika raznih bolesti i nije teško zaključiti kako se nalazi u uskoj vezi s osjećajem tuge. Nakon što saznate kako se riješiti stresa i nervoze, bit će vam lakše nositi se s određenim situacijama koje u vama izazivaju nelagodu. Možete pokušati sa žvakanjem žvakaće gume jer se žvakanjem poboljšava koncentracija i smanjuje stres.

Tjeskoba se može pobijediti i metalnim vježbama. Radi se o autogenom treningu koji je 30-ih godina 20. st razvio njemački neuropsihijatar. Trening uključuje tri seanse u jednom danu, s tim da svaka od njih traje između 10 i 15 minuta.

Želite li vježbe odraditi kako treba potrebno je udobno se namjestiti te ponoviti sljedeće rečenice tri puta zaredom:

…Potpuno sam miran…

…Otkucaju mog srca su smireni i normalni…

…Moja desna ruka je teška…

…Moja utroba je topla…

…Moji udovi su topli i teški…

Postoji više načina kako se boriti protiv tjeskobe, a pomoći mogu i biljke sa sjevera. Zlatni korijen ili biljka Rhodiola Rosea omogućuju uspješnu borbu protiv stresnog stanja. Odlučite li si pomoći s ovom biljkom, dobro je prije konzultirati se s liječnikom.

Trebali bi se koncentrirati samo na jednu stvar jer se pokazalo da obavljanje više stvari odjednom može biti kontraproduktivno. Kod mnogih će ovakav način rada uzrokovati stres, pa da bi ga smanjili dobro je obavljati jedan po jedan zadatak.

Za uspješnu borbu protiv svih stanja koje mogu uzrokovati napadaj panike te veliku količinu stresa, nije dobro posezati za štetnim navikama poput cigareta i alkohola. Ako smatrate da ne postoji drugi način, najbolje je obratiti se liječniku.

Na popisu metoda koje mogu pomoći ublažiti tjeskobu svoje su mjesto pronašle i misar tablete, a za koje je potrebno ptvo savjetovati se s liječnikom.

Pomoći može i ljekovita biljka valerijana. U pitanju je ružičasta biljka koja ima blagotvoran učinak na simptome tjeskobe i depresije. Valerijanu možete nabaviti u dućanu zdrave prehrane. Svi koji već primaju određenu terapiju prije upotrebe valerijane trebali bi se savjetovati sa svojim liječnikom.

Autor: S.Š., Foto: Angela Waye/Shutterstock