Savjeti kako spriječiti napad panike

napad panike

Ukoliko vam se javlja iznenadni osjećaj uplašenosti i jakog straha, znači da imate problema s napadom panike, uz koji dolazi i niz psihosomatskih simptoma. Što je zapravo napad panike i kako se manifestira, donosimo u nastavku.

Panični napadi su vrlo slični tjelesnim reakcijama na opasnost, koja  u ovom slučaju zapravo ne postoji. Do njih najčešće dolazi kada se osoba nečega boji, a katkad se mogu javiti i bez vidljivog razloga. Kada jednom dođe do napada panike, mogu se razviti strahovi od situacija koje su dovele do panike.

Ti strahovi u velikoj mjeri utječu na način života pojedinca koji ima problema sa napadima panike. Do otežavanja svakodnevnog života dolazi zbog straha osobe, da se napadi ne ponove, pa iz sigurnosti ta osoba izbjegava sve situacije u kojoj su joj se napadaji pojavili.

Najčešće se samo jednom u životu javljaju napadi panike, a kod nekih osoba oni mogu prijeći i u panične poremećaje. No što su zapravo panični poremećaji?

Kod paničnih napadaja javlja se prisutnost ponavljanja napadaja, do kojih dolazi najmanje jednom mjesečno. Napadaji se najčešće javljaju kod muškog spola, u dobi od 20-te do 40-te godine i kod ženskog spola u dobi od 30-te do 50-te godine.

Žene su te koje više pate od ovih poremećaja, a najčešće do njih dolazi tjedan dana prije mjesečnice, u trudnoći i nakon poroda. Sumnja se da je sklonost ovoj bolesti nasljedna. Postoje razne metode koje mogu pomoći, a među njima su i misar tablete.

Panični napad se karakterizira akutnom reakcijom straha, koja ima brojne popratne simptome. Ti napadi ne moraju uopće imati nikakav vanjski uzrok. Najčešći simptomi paničnih napada su jaka uznemirenost, lupanje srca, preskakanje srca, ubrzan puls, poremećena ravnoteža, drhtavica, znojenje, uspuhanost, gušenje, navala topline, podrhtavanje mišića cijelog tijela, bolovi u prsima, nesvjestica, vrtoglavice, slabost, mučnina, trnci, obamrlost, zamućen vid, strah od smrti i osjećaj gubljenja razuma.

Osobe koje pate od paničnih napada, ne mogu nikada predvidjeti kada će se napad ponoviti te su u strahu i zabrinute su od ponavljanja takvih situacija. Važno je znati da ne morate imati sve gore navedene simptome paničnih napadaja, a možete čak imati i simptome koji nisu gore navedeni.

Ukoliko dođe do napada panike, pokušajte si pomoći na sljedeći način:

1. Ukoliko vam za vrijeme paničnog napadaja dođe do napetosti i ukočenosti tijela, zategnite i opustite svaki skup mišića. Usredotočite se na opuštanje tijela, jer ćete na taj način osloboditi misli tjeskobe i olakšati nelagodu.

2. Dišite polako i duboko jer je to ključno za smanjenje simptoma panike. Pravilnim disanjem ćete umiriti duh i tijelo.

3. Kada dođe do napada panike, ne razmišljajte o njemu! Skrenite svoje misli na nešto što volite, pjevajte omiljenu pjesmu ili gledajte omiljenu emisiju, itd. Samo odvratite pažnju od paničnog napada.

4. Ukoliko vam napadaji panike stvaraju nekontolirane probleme, obavezno se javite liječniku. Liječnik vam može odrediti terapiju uz koju ćete lakše kontrolirati napadaje. No nemojte zaboraviti da lijekovi samo umanjuju posljedice, oni ih ne rješavaju! Psihoterapija ima ključnu ulogu u riješenju problema, pa razmislite o toj opciji.

Ako ćete biti dosljedni, strpljivi i uporni, moći ćete kontorlirati napade panike!

Autor: A.Z., Foto: YanLev/Shutterstock