Kako savladati želju za cigaretom i pušenjem

prestati pušiti
Djevojka prestaje pušiti, Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

Bez obzira da li ste skroz prestali ili nastojite smanjiti pušenje, javit će se trenuci kada će želja za cigaretom biti toliko jaka da se morate lavovski boriti. Dakle evo što sve možete učiniti kada vas uhvati “luđačka” želja za cigaretom.

Svoju odluku započnite s idejom da ćete smanjiti broj cigareta, dakle umjesto da odmah prekinete pokušajte sa smanjivanjem. Polako navikavajte svoj organizam na što manju dozu nikotina. Međutim ako vam ni to nije dovoljno, postoje načini kako izbjeći želju da zapalite.

1. Pokušajte duboko udahnuti pet puta i tako svaki put kada vam dođe želja da zapalite.

2. Dođe li vam da zapalite cigaretu i mislite kako nećete moći odoliti, pokušaje izaći van na zrak i malo prošetati.

3. Brojanje unazad se već pokazalo kao dobitna kombinacija. Ako ništa drugo tada će vam misli biti na nečem sasvim drugom, nego na cigaretama.

4. Ako već niste krenite se baviti nekim zanimljivim hobijem koji će vam odvući misli od štetnih cigareta.

5. Neprekidno ponavljajte u sebi kako želite prestati i tako svaki put kada vam dođe želja da zapalite. Mnogi su pokušali za pozitivnim ishodom.

6. Odgađajte uzimanje cigareta za nekoliko minuta i tako povećavajte period. S vremenom ćete shvatiti da bez te štetne navike možete po cijeli dan.

7. Operite zube pastom od peperminta. Ako niste još pokušali, probajte jer vas ništa ne košta. Naime iz nekog razloga upravo pepermint svojim okusom ubija želju skoro svakog drugog pojedinca da zapali.

8. Tuširanje naizmjence toplom i hladnom vodom kao lijek kada želite zapaliti. Nije loša ideja, svakako se potrudi probati.

9. Kada vam dođe želja da zapalite uzmite malo celera ili mrkve te grickajte. Ako niste veliki ljubitelj povrća, tada posegnite za nekim drugim grickalicama kao što su štapići.

10. Guma za žvakanje je uvijek dobro rješenje kao i pomoć prijatelja kada vam treba inspiracija sa strane. Odnosno kada vam treba poticaj kako trenutno ne bi zapalili.

Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock