Vilin korijen

vilin korijen
Foto: Pixabay

Vilin korijen ili bljušt je šumska biljka koja cvjeta od svibnja do lipnja. Može narasti do tri metra, savitljiva je i s naizmjeničnim srcolikim, tamnozelenim i šiljastim listovima. Radi se o biljci koja ima brojne dobrobiti za zdravlje.

Korijen biljke je nepravilnog oblika, ljutog okusa i neugodnog mirisa. Bobice su bez mirisa, slatke i otrovne. Biljku je moguće pronaći na livadama, u bukovim i hrastovim šumama te na kamenjarima. Dok se korijen bere na jesen ili u rano proljeće, mladi izdanci se beru samo u proljeće.

Vilin korijen je širok od 5 do 10 cm i dug oko 20 cm. Na presjeku je bijel, a izvana sivo-crne boje. Cvjetovi su neugledni i žute boje te složeni u cvatove koji podsjećaju na grozd. Stabljika je savitljiva i tanka.

Vilin korijen kao lijek

vilin korijen
Foto: Shutterstock

Unutar biljke se nalaze steroidni saponozidi, spojevi slični histaminu, kristali kalcijevog oksalata te sluz. Smatra se kako su saponinski spojevi koji se nalaze u plodu i korijenu otrovni i tu treba biti oprezan.

Saponinski spojevi se nalaze i u drugim biljkama, a unatoč tome što su otrovni tijelo ih ne upija u velikoj mjeri te nisu toliko štetni, a mogu se uništiti kuhanjem.

Može se upotrijebiti svježi vilin korijen u kombinaciji s voskom ili mastima. Možete ga sastrugati jer tada dolazi do otpuštanja biljnog soka sa svojstvima rubefacijensa. Odličan je za ublažavanje crvenila kože budući da povećava protok krvi.

Bljušt kao lijek pomaže ublažiti bolove kod mišićnih istegnuća, gihta, reume, a povećanjem protoka krvi rješava se problem s gubitkom kose. Isto tako pomaže kod hematoma, pucanja kapilara te ubrzava proces zacjeljenja rana. Bljušt mnogi koriste i za probavne smetnje, budući da rješava zatvor.

Foto: Pixabay

Prirodno liječenje gripe

Djelotvoran je i za ublažavanje simptoma gripe poput crvenog nosa, bolova u mišićima, glavobolje te otežanog gutanja. Liječi suhi kašalj, astmu, te se koristi kao lijek za bubrežne kamence.

Prirodno liječenje gripe bit će moguće i uz pomoć češnjaka. Radi se o prirodnom antibiotiku i antioksidantu koji je najbolje usitniti i pomiješati s malo vode te popiti. Budući da se radi o namirnici lošeg okusa najbolje ju je brzo popiti.

Ne zaboravite i na prirodni lijek cimet, koji pomaže smanjiti razinu šećera u krvi. Dovoljno je pomiješati jednu žlicu meda i cimeta te dodati malo tople vode. Nećete samo sniziti visoku temperaturu, nego ćete ujedno ublažiti i kašalj.

Odlučite li se za prirodno liječenje raznih tegoba te želite upotrijebiti vilin korijen, možete ga iskoristiti za obloge ili masažu. Na počeku tretmana se može javiti svrbež, najčešće ako se biljka nanosi na znojnu kožu. Svrbež će nestati s vremenom.

Savjetuje se da obloge ne držite dulje od 5 minuta, a najbolje bi bilo kada bi tretman ponovili više puta, ali u manjim dozama. Nakon tretmana na kožu je najbolje nanijeti ljekovitu mast ili ulje lana, kako bi izbjegli iritacije na koži. Korijen može ukloniti modrice nastale nakon podljeva krvi te tamne podočnjake.

S bljuštom treba paziti jer bobice mogu uzrokovati povraćanje. Jedini jestivi dio su mladi izdanci od kojih se mogu pripremiti juhe. Upotrebljiv je i korijen koji se ne može jesti, ali koji se koristi za vanjsku primjenu.

Želite li izliječiti kožne bolesti ili kostobolju, uzmite vilin korijen, operite ga, usitnite oko 80 g i pomiješajte sa 180 ml vode. Možete ga nanijeti na kritična mjesta.

Kada su u pitanju problemi sa zglobovima, operite korijen i usitnite ga te nanesite na bolno mjesto i držite najviše 5 minuta. Prije i nakon stavljanja obloga nanesite maslinovo ili laneno ulje, da bi izbjegli iritacije.

vilin korijen
Foto: Shutterstock

Vilin korijen možete pomiješati i sa svinjskom masti. Uzmite 100 g tinkture od korijena te pomiješajte sa 180 g otopljene svinjske masti. Kada je prestalo isparavanje od alkohola maknite smjesu s vatre te dok je još vruća ulijte ju u posebne posude i spremite na hladno mjesto.

Kod masaže će pomoći malo usitnjenog korijena i alkoholnog pića poput rakije. Pomiješajte 2 dl rakije s 2 žlice korijena te procijedite. Masirajte sva bolna mjesta.

Kada radite prirodni lijek od bljušta uvijek stavite rukavice, a nakon korištenja operite ruke. Budući da se radi o biljci s kojom treba biti oprezan, prije upotrebe se treba savjetovati s ljekarnikom ili liječnikom.

Autor: S.Š.