Vilin korijen kao lijek: 6 odgovora na česta pitanja

što je vilin korijen

Vilin korijen ili bljušt već stoljećima se koristi u narodnoj medicini zbog svojih mnogobrojnih ljekovitih svojstava. Ova biljka, bogata antioksidansima i protuupalnim komponentama, tradicionalno se koristi za ublažavanje raznih tegoba, od upala do bolova u mišićima.

Prije nego što se odlučite na korištenje vilinog korijena, bitno je upoznati se s njegovim karakteristikama, pravilnim načinom pripreme i doziranjem, kao i potencijalnim nuspojavama. U ovom tekstu, detaljnije ćemo se osvrnuti na razne aspekte korištenja vilinog korijena, pružajući korisne informacije koje će vam pomoći da maksimalno iskoristite njegove prednosti uz minimalne rizike.

1. Što je vilin korijen?

Vilin korijen ili bljušt je šumska biljka koja cvjeta od svibnja do lipnja. Može narasti do tri metra, savitljiva je i s naizmjeničnim srcolikim, tamnozelenim i šiljastim listovima. Radi se o biljci koja ima brojne dobrobiti za zdravlje.

Korijen biljke je nepravilnog oblika, ljutog okusa i neugodnog mirisa. Bobice su bez mirisa, slatke i otrovne. Biljku je moguće pronaći na livadama, u bukovim i hrastovim šumama te na kamenjarima. Dok se korijen bere na jesen ili u rano proljeće, mladi izdanci se beru samo u proljeće.

Vilin korijen je širok od 5 do 10 cm i dug oko 20 cm. Na presjeku je bijel, a izvana sivo-crne boje. Cvjetovi su neugledni i žute boje te složeni u cvatove koji podsjećaju na grozd. Stabljika je savitljiva i tanka.

vilin korijen bobice
Vilin korijen je biljka penjačica sa srcolikim, sjajnim zelenim listovima, malenim zelenkastim cvjetovima i crvenim bobama koje dozrijevaju kasno u sezoni.

2. Vilin korijen kao lijek

Unutar biljke se nalaze steroidni saponozidi, spojevi slični histaminu, kristali kalcijevog oksalata te sluz. Smatra se kako su saponinski spojevi koji se nalaze u plodu i korijenu otrovni i tu treba biti oprezan.

Saponinski spojevi se nalaze i u drugim biljkama, a unatoč tome što su otrovni tijelo ih ne upija u velikoj mjeri te nisu toliko štetni, a mogu se uništiti kuhanjem.

Može se upotrijebiti svježi vilin korijen u kombinaciji s voskom ili mastima. Možete ga sastrugati jer tada dolazi do otpuštanja biljnog soka sa svojstvima rubefacijensa. Odličan je za ublažavanje crvenila kože budući da povećava protok krvi.

Bljušt kao lijek pomaže ublažiti bolove kod mišićnih istegnuća, gihta, reume, a povećanjem protoka krvi rješava se problem s gubitkom kose. Isto tako pomaže kod hematoma, pucanja kapilara te ubrzava proces zacjeljenja rana. Bljušt mnogi koriste i za probavne smetnje, budući da rješava zatvor.

3. Prirodno liječenje gripe

Vilin korijen je djelotvoran i za ublažavanje simptoma gripe poput crvenog nosa, bolova u mišićima, glavobolje te otežanog gutanja. Liječi suhi kašalj, astmu, te se koristi kao lijek za bubrežne kamence.

Prirodno liječenje gripe bit će moguće i uz pomoć češnjaka. Radi se o prirodnom antibiotiku i antioksidantu koji je najbolje usitniti i pomiješati s malo vode te popiti. Budući da se radi o namirnici lošeg okusa najbolje ju je brzo popiti.

Ne zaboravite i na prirodni lijek cimet, koji pomaže smanjiti razinu šećera u krvi. Dovoljno je pomiješati jednu žlicu meda i cimeta te dodati malo tople vode. Nećete samo sniziti visoku temperaturu, nego ćete ujedno ublažiti i kašalj.

4. Što još liječi vilin korijen?

Odlučite li se za prirodno liječenje raznih tegoba te želite upotrijebiti vilin korijen, možete ga iskoristiti za obloge ili masažu. Na počeku tretmana se može javiti svrbež, najčešće ako se biljka nanosi na znojnu kožu. Svrbež će nestati s vremenom.

Savjetuje se da obloge ne držite dulje od 5 minuta, a najbolje bi bilo kada bi tretman ponovili više puta, ali u manjim dozama. Nakon tretmana na kožu je najbolje nanijeti ljekovitu mast ili ulje lana, kako bi izbjegli iritacije na koži. Korijen može ukloniti modrice nastale nakon podljeva krvi te tamne podočnjake.

Želite li izliječiti kožne bolesti ili kostobolju, uzmite vilin korijen, operite ga, usitnite oko 80 g i pomiješajte sa 180 ml vode. Možete ga nanijeti na kritična mjesta.

Kada su u pitanju problemi sa zglobovima, operite korijen i usitnite ga te nanesite na bolno mjesto i držite najviše 5 minuta. Prije i nakon stavljanja obloga nanesite maslinovo ili laneno ulje, da bi izbjegli iritacije.

vilin korijen iskustva
Vilin korijen se tradicionalno koristi u obliku obloga i masti za ublažavanje simptoma reume zbog svojih protuupalnih svojstava.

Vilin korijen i mast

Vilin korijen možete pomiješati i sa svinjskom masti. Uzmite 100 g tinkture od korijena te pomiješajte sa 180 g otopljene svinjske masti. Kada je prestalo isparavanje od alkohola, maknite smjesu s vatre te dok je još vruća ulijte ju u posebne posude i spremite na hladno mjesto.

Vilin korijen i rakija

Kod masaže će pomoći malo usitnjenog korijena i alkoholnog pića poput rakije. Pomiješajte 2 dl rakije s 2 žlice korijena te procijedite. Masirajte sva bolna mjesta.

Kada radite prirodni lijek od bljušta uvijek stavite rukavice, a nakon korištenja operite ruke. Budući da se radi o biljci s kojom treba biti oprezan, prije upotrebe se treba savjetovati s ljekarnikom ili liječnikom.

5. Je li vilin korijen jestiv?

Vilin korijen nije jestiv i zapravo je vrlo otrovan. Svi dijelovi biljke, uključujući korijen, sadrže toksične supstance koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se konzumiraju. Jedino su jestivi izdanci koji nalikuju šparogama.

Simptomi trovanja vilinim korijenom mogu uključivati povraćanje, proljev, iritaciju sluznice, a u težim slučajevima, može dovesti do oštećenja bubrega i drugih vitalnih organa. Zbog svoje toksičnosti, ova biljka se ne smije koristiti za konzumaciju ni u kojem obliku.

U narodnoj medicini, ekstrakti vilinog korijena koriste se topikalno, odnosno za vanjsku upotrebu, u liječenju različitih tegoba kao što su reumatski bolovi i modrice, ali čak i u tim slučajevima, potreban je oprez zbog mogućih iritacija kože.

Stoga je vrlo važno izbjegavati konzumaciju vilinog korijena i koristiti ga isključivo pod nadzorom stručnjaka koji mogu savjetovati o sigurnoj i ispravnoj upotrebi.

vilin korijen ljekovitost
biljka vilinog korijena ima mlade izdanke koji nalikuju šparogama, i jedini su jestivi dio biljke.

6. Gdje kupiti vilin korijen?

Kada je riječ o nabavci vilinog korijena, postoji nekoliko opcija koje valja razmotriti. Vilin korijen nije uvijek lako pronaći u standardnim trgovinama, ali postoje specijalizirani izvori odakle ga možete kupiti.

1. Specijalizirane biljne ljekarne: Jedno od najboljih mjesta za kupnju vilinog korijena su specijalizirane biljne ljekarne. Ove trgovine obično imaju širok asortiman ljekovitih biljaka, uključujući i vilin korijen, te osoblje koje može pružiti savjete o njegovoj uporabi.

2. Online trgovine: U digitalnom dobu, internet je postao ključno mjesto za nabavu specijaliziranih proizvoda. Pretraživanjem fraze “gdje kupiti vilin korijen” na internetu, možete pronaći brojne online trgovine koje nude ovu biljku. Važno je osigurati da je web trgovina pouzdana i da nudi proizvode visoke kvalitete.

3. Tržnice i sajmovi zdrave hrane: Lokalne tržnice ili sajmovi zdrave hrane često nude raznovrsne proizvode domaćih proizvođača, uključujući i vilin korijen. Ovo može biti dobra prilika da kupite svježi ili sušeni vilin korijen direktno od proizvođača.

Kod kupnje vilinog korijena, bitno je paziti na njegovu kvalitetu i porijeklo. Preporuča se kupovina od pouzdanih izvora koji mogu osigurati čistoću i pravilno skladištenje biljke. Također, informirajte se o načinu pripreme i doziranju kako biste osigurali sigurno i učinkovito korištenje.