Kako riješiti problem listanja noktiju

Uredni nokti, Foto: Luchschen/Shutterstock

Svi želimo imati lijepe nokte i sigurno ne želimo svakodnevno razmišljati o tome kako nakon manikure opet otići u salon da nam poprave nokte. Imati uređene nokte prije svega je stvar higijene, a tek onda estetike. No sve je to uzalud ako su nam nokti slabi i s njima ne možemo puno toga.

Problem listanje noktiju pojava je koju ima sve više osoba. Do određene pojave dolazi ponajviše zato što nam nedostaju određeni vitamini, kao što je slučaj i u drugim situacijama kada smo bolesni. Odnosno kada nam padne imunitet, jer u sebe nismo unosili dovoljnu dozu vitamina.

Vitamini su nam potrebni. Njih ima u raznim namirnicama, kako u voću tako i u povrću. Za nokte bilo na rukama, ili nogama jako važnim smatraju se vitamini A, B, C, E, zatim cink, kalij i željezo. Osim za nokte potrebni su i za ljepši i zdraviji izgled naše kose.

Kada primjetite listanje noktiju to može značiti više toga. U takvim je slučajevima najbolje posjetiti svog doktora zato što uzrok može ležati u određenim bolestima. Pored manjka određenog vitamina kao što je D vitamin, problem može biti i u samoj štitnjači.

Osim štitanjače uzrok može potjecati od gljivičnih infekcija te nedostatku željeza. Naš je savjet da ne čekate puno nego se odmah uputite nadležnom liječniku kako bi dijagnosticirao stanje i preporučio određenu terapiju.

Pojava listanja noktiju uglavnom je odraz našeg načina života. Možemo slobodno reći kako smo najviše mi sami krivi za tu pojavu. Ne znamo koliko ste razmišljali upravo o načinu kako režete svoje nokte.

Smatra se da je najbolje isturpijati nokte nego ih rezati škarama. Isto tako pokušavajte što manje močiti svoje ruke, a budući da je to pomalo nemoguće pokušajte nakon svakog pranja svoje ruke mazati s kremama.

Upravo te kreme sadrže hranjive sastojke koji će pomoći u tome da vaši nokti izgledaju lijepo. Preporuča se namakanje noktiju u maslinovom ulju desetak minuta. Ako možete, pokušajte.

Autor: S.Š. Foto: Luchschen/Shutterstock