Zašto je kupinovo vino dobro

Kupine u prirodi, Foto: Mol/Wikimedia

Kupinovo vino bi trebalo imati svako kućanstvo, jer se prije svega radi o korisnoj tekućini koja prije svega pomaže da nam krvna slika bude bolja. Zašto? Naime radi se o sorti vina koja je poznata po tome da pomaže kod mnogih zdravstvenih stanja.

Tu najviše mislimo na primjenu kod ljudi koji imaju anemiju, koji su iscrpljeni, slabo uhranjeni. Dobro je za reguliranje probave, doprinosi boljem lučenju žuči, a isto tako pomaže i kod raznih kožnih bolesti.

O kupinovom vinu dakle možemo pričati kao prije svega o korisnoj namirnici koja treba biti dio svakog kućanstva. Dakle ako imate problema sa anemijom, manjkom željezom u krvi svakako popijte barem 1 dcl vina nakon ručka.

Ova vrsta napitka poznata je po svom prije svega intenzivnom mirisu, jakog voćnog okusa i prije svega tamne crvene boje koja privlači i najveće skeptike. Želite li sami pokušati napraviti ovo ukusno vino koje se prije svega smatra lijekom, možemo vam dati par savjeta kako da to što lakše postignete.

Prvo što vam treba su naravno kupine. Trebamo vas upozoriti kako za njihovo branje treba strpljenja, a najviše ih ima upravo na području raznih parkova, šikara, u šumama i u blizini raznih biciklističkih staza.

Kod kućne radinosti bitno je imati na umu da su kupine dobro oprane, samljevene i pomiješane sa vrućom vodom u kojoj se nalazi šećer, sok od limuna i kvasac crnog vina. Dobivenu smjesu najbolje je držati 3 dana na toplom mjestu.

Kupine kao glavni sastojak ove korisne tekućine, poznate su kao jedan od glavnih antioksidansa koji ujedno podižu imunitet te pomažu našem organizmu u borbi protiv prehlade.

Poznate su i po tome što sadrže brojne vitamine kao što su B i C, željezo, fosfor, cink, magnezij, kalcij, pektin i folnu kiselinu jako bitnu za sve trudnice i one žene koje to namjeravaju postati.

Autor: S.Š. Foto: Mol/Wikimedia