Njega intimnog područja

kupanje

Žene moraju posebnu njegu posvetiti svom spolnom organu koji je osjetljiv te koji je zadužen za obavljanje mnogih važnih funkcija. Vagina je osjetljiv organ, koji zahtjeva redovito njegu i brigu, a prilikom njege morate pripaziti da izbjegavate postupke koji mogu loše utjecati na njezino zdravlje.

Postoje greške koje žene često ponavljaju, a koje škode njihovom spolnom organu. O kojim greškama se radi, te što točno trebate izbjegavati donosimo u nastavku.

Neke žene su sklone seksualnim igricama sa svojim partnerom u kojima sebe i partnera mažu razno raznim slatkastim preljevima ili sladoledima. No preporuka svakog liječnika će vam biti da mazanje ovakvih slatkiša bude po mogućnosti što dalje od vaše vagine, jer mogu ući u vaginu, što ne bi ni najmanje htjeli. Ukoliko šećer uđe u vašu vaginu, može vam poremetiti pH, što će uzrokovati Kandidu ili neku drugu vrstu infekcije, a pojavit će se i vaginalne gljivice.

Stavljanje voća ili povrća u vaginu, isto tako nije poželjno, a ukoliko se ipak odlučite na ovaj korak, znajte da koliko god voće ili povrće bilo organsko mala je vjerojatnost da se nećete zaraziti nekom od vaginalnih infekcija.

Ukoliko se jako znojite, posebice u predjelu prepona, vodite brigu o čestom tuširanju, koje vam je prijeko potrebno. Nakon bilo kojeg treninga odmah se presvucite, a po mogućnosti i otuširajte i promijenite donje rublje, kako bi sa sebe isprali znoj, te na taj način spriječili razmnožavanje bakterija koje mogu ući u vaginu i izazvati razne infekcije.

Za održavanje higijene na intimnom području, preporučuje se korištenje kozmetičkih proizvoda bez boje i mirisa, koji su što blaži, kako ne bi iziritirali osjetljivu kožu na ovom području, te kako ju ne bi isušili.

Ako vam je na pamet pala tetovaža na što intimnijem mjestu, pokušajte ju napraviti što dalje od stidnih usna, ukoliko ne želite nepotrebne iritacije i crvenila, koje vam osim oštećenja kože mogu zdravstveno loše utjecati na vaginu. Tetovažu je ipak najbolje napraviti na nekom drugom manje osjetljivom mjestu, isto kao i piercing.

Autor: A.Z., Foto: mathom/Shutterstock