Što su afte, bolne ranice u ustima? (Uzroci i liječenje)

Afte

Afte su bolne minijaturne recidivirajuće lezije koje se obično pojavljuju u unutarnjim dijelovima usne šupljine kao što su usnice, jezik, obrazna sluznica i meko nepce. Kod dijagnoze važno je utvrditi gdje se točno afte nalaze jer osim njih u usnoj šupljini se može pojaviti i herpes simplex virus. Tako je bitno znati da se afte nikada ne pojavljuju na koži te na zubnom mesu i na samom nepcu. Afte su male bijele, žute ili sive ranice koje se javljaju u skupinama ili pojedinačno. Od njih pati oko 30 posto stanovništva.

Afte se čak mogu svrstati u autoimune bolesti jer se stvaraju antitijela prema stanicama, no ipak nisu klasična autoimuna bolest jer kako spontano nastaju, tako i nestaju.

Uzroci nastanka afti

Uzrok nastanka afti nije u potpunosti jasan, no jedno je bitno znati. One se pojavljuju obično kada je osoba iscrpljena, pod stresom i kada je tijelo napala neka bolest. Isto tako mogu se javiti kada dođe do nekih oštećenja sluznice usne šupljine kao što su ozljede četkicom za zube, ugriz za jezik ili obraznu sluznicu, zbog vruće hrane ili od oštećenog zubala čiji oštri dijelovi ozljeđuju sluznicu.

U rijetkim slučajevima afte mogu biti uzrokom anemije ili tumora jezika ili usta.

Do pojava afti može doći zbog:

 • stresa (luči se hormon kortizon)
 • loše prehrane
 • iscrpljenosti
 • pada imuniteta
 • manjka vitamina i minerala
 • slabokrvnosti
 • traume
 • alergije
 • manjka broja neutrofilnih leukocita
 • hormonalne neravnoteže
 • kroničnih bolesti
 • metaboličkih poremećaja
 • smanjenog protoka epitela u krvnim žilama
 • nekih lijekova (antibiotici, nesteroidni protuupalni lijekovi – NSAR, nikotinske zamjene, lijekovi protiv gljivica)

Valjda spomenuti da je bitan uzrok nastanka i naslijeđe jer velik broj onih kojima se pojavljuju afte ima u obitelji osobe koje također boluju od njih. Kod žena se često javljaju u drugoj polovici menstrualnog ciklusa. I neke gastrointestinalne bolesti poput Chronove bolesti mogu uzrokovati afte zbog teže apsorpcije vitamina i minerala. Bakterije Helicobacter pylori također može uzrokovati pojavu afti.

Vrste afti

Afte
Foto: Shutterstock

Afte se mogu pojaviti u tri različita oblika, a to su:

 • male afte – promjera su manjeg od jednog centimetra i ne pojavljuju se zbog poremećaja zdravstvenog stanja. Mogu se javljati tijekom nekoliko mjeseci pa spontano nestati neko vrijeme. Ne ostavljaju ožiljke.
 • velike afte – promjer im je veći od jednog centimetra, nisu bolne , ali dovode do poremećaja zdravstvenog stanja kao što su povišena tjelesna temperatura i bolovi u zglobovima. Mogu ostaviti ožiljke i njihovo je zarastanje sporo.
 • herpetiformne afte – najčešće se pojavljuju ispod jezika, a čini ih velik broj malih ranica koje su dosta jako bolne. U tim slučajevima dolazi i do upale i otoka sluznice, slina se jače luči, a gutanje i govor su otežani. Oporavak se očekuje između tjedan dana i dva tjedna.

Prevencija afti

Kako bi smanjili pojavu afti važno se hraniti zdravo. Povećajte unos voća i povrća te hrane koja podiže imunitet kao što su češnjak, luk i namirnice bogate cinkom i vitaminom C. Nemojte koristiti zubne paste kojima je sastojak lauril natrijev sulfat.

Liječenje afte

Iako afte prolaze same od sebe i u većini slučajeva vam neće biti potrebna liječnička pomoć, postoje situacije kada bi ipak trebalo potražiti mišljenje liječnika. Ako afte ne zacijele kroz tjedan ili dva tjedna ili se počinju i povećavati te ako se pojavljuju jako često, čak nekoliko puta u mjesec dana ili par mjeseci za redom, potražite liječničko mišljenje. Sumnjate li na infekciju zubnog mesa te imate uz afte i proljev i kašalj ili ste uzimali neke lijekove, svakako se odmah obratite liječniku.

Par dana prije nego što će vam izbiti afte, osjetit ćete peckanje i svrbežu ustima. Ako ste ih imali i prije, započnite s liječenjem odmah. Afte se liječe obično lokalno, uzimanjem anestetika, antiseptika te antiupalnih lijekova. Zavisno od slučaja, uzimaju se i kortikosteroidne kapi ili mast te kod jako teških slučajeva i injekcije kortikosteroida.

Ako su vam se pojavile jako bolne afte, preporučuju se i anestetici u gelu koji će najbolje djelovati u ovom slučaju.

Pošto je nastanak afti usko povezan s manjkom željeza, vitamina B12 te folne kiseline, nadoknada će sigurno donijeti poboljšanje.

Prirodno liječenje afte

Prirodni lijekovi mogu vam uvelike pomoći u liječenju afti. Osim toga, pozitivne učinke daje i aromaterapija. Dobro je nekoliko puta na dan u ustima grgljati hladan čaj od kadulje. Kadulja je idealna u ovom slučaju jer djeluje antiseptički te će skroz umiriti afte. Antiseptičko djelovanje imaju i eterična ulja i to mirino, lavandino, geranijevo, limunovo ulje te ulje čajevca. Pomiješajte ulja i napravite ljekovitu vodicu za ispiranje usta.

Autor: M.L., Foto: Christo/Shutterstock