Koji su znakovi dehidracije

koji su znakovi dehidracije

Dehidracija predstavlja stanje koje nastupa kad netko izgubi više tekućine nego što je unio u organizam i tako naruši ravnotežu minerala unutar tjelesnih tekućina. Može predstavljati velik problem za zdravlje i zbog toga je dobro znati koji su znakovi dehidracije.

Kako se događa dehidracija?

Znakovi dehidracije
Foto: Pixabay

Sigurno ste mnogo puta čuli zašto treba piti puno vode i koliko dobrog to može učiniti za svakog pojedinca. Većina odraslih bilo pićem ili hranom u organizam unese oko 2,4 litre vode.

Dogodi li se da tijelo izgubi više vode nego što je primilo, kao posljedica bolesti bilo da se radi o povraćanju ili proljevu te pod utjecajem droge, dolazi do dehidracije što može dovesti do šoka ali i smrti. Među najugroženijima nalaze se starije osobe i mala djeca.

Nastupi li dehidracija važno je bez obzira na uzrok što prije potražiti pomoć liječnika. Kako bi bili sigurni što se događa, potrebno je znati koji su znakovi dehidracije. To su: bljedilo, bijeli jezik, gusta slina i suhoća usta. Pogođena osoba može postati letargična, a i smanjena je proizvodnja urina.

Ako bolesnik još uvijek pri svijesti i može komunicirati iako otežano, trebali bi mu pružiti nekoliko gutljaja voćnog soka, čaja ili vode dok ne dođe liječnik. Nikako ne smije dobiti alkohol jer i on djeluje dehidrirajuće.

Ako je uzrok dehidracije previsoka temperatura, bolesnika treba premjestiti na mjesto gdje je hladnije. Visoke temperature kao i prevelik napor kojem je čovjek izložen, mogu dovesti do toga da se čovjek počne znojiti. Kao i kada je u pitanju toplotni udar, nastupa gubitak vode i soli iz organizma što bi odmah trebalo nadoknaditi.

Znakovi dehidracije kod djece

Dehidracija može nastupiti i kod djece, a da se stanje ne bi dodatno zakompliciralo, na roditeljima je da dijete na vrijeme usvoji zdrave navike.

Ukoliko nastupi bolest s povraćanjem i proljevom te potraje duže od 24 sata, kod djece i odraslih može dovesti do dehidracije. U tom se slučaju treba posavjetovati s liječnikom. Opasna može biti i situacija kod beba mlađih od šest mjeseci. Kod njih se dehidracija može pojaviti nakon proljeva ili mučnine ako potraje dulje od 5 sati.

Bez obzira što odrasli znaju da trebaju često unositi tekućinu kako ne bi dehidrirali tijekom proljeva i povraćanja, lako se može dogoditi da svaki put povrate sve što su unijeli u organizam. U tom će slučaju biti potrebno otići u bolnicu kako bi dobili infuziju i tako nadoknadili sve što su izgubili kroz nekoliko sati. Važno je uvijek reagirati na vrijeme.

Autor: S.Š., Foto: Olga Ekaterincheva/Shutterstock